Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir šokēta par Finanšu ministrijas (FM) ieceri noteikt, ka mikrouzņēmumi nevarēs sniegt pakalpojumus juridiskām personām, portālam "Delfi" pavēstīja LTRK sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

LTRK ieskatā "šādi pilnībā tiks iznīcināts mazais bizness un radīta milzīga sociālā spriedze sabiedrībā".

FM piedāvājums paredz, ka dažādi mazie ražotāji varēs pārdot savas preces tikai gala pircējam, bet nevarēs sadarboties ar juridiskām personām, piemēram, veikalu tīkliem, nodrošināt prezentācijas materiālus kompānijām utt. "Esam ļoti nepatīkami pārsteigti par FM piedāvājumu, kas totāli grauj mikrouzņēmumu ideju un mazo biznesu kopumā," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK vērš uzmanību uz FM iepriekš sagatavotajiem Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumiem, kas paredz ieviest minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. Ieviešot jauno ieceri, kur mikrouzņēmumos strādājošie nevarēs sniegt pakalpojumus juridiskām personām un paredzot tikai pusgadu laika pārejas periodu, FM mērķtiecīgi iznīcina mazo biznesu, uzsver uzņēmēji.

"Diemžēl aiz "Excel" tabulām FM neredz cilvēkus un nesaprot, ko nozīmēs šo visu ideju realizēšana. Sāksies masveida aizbraukšanas no valsts, ēnu ekonomika pieaugs milzīgā tempā un sociālais budžets nespēs tikt galā ar milzīgo bezdarbnieku skaitu," prognozē Endziņš.

Viņš uzsver, ka šāda "tuvredzība un muļķība ir vairāk nekā biedējoša". "Diez vai ministri un ierēdņi ir gatavi atbildēt par sekām, kādas tas radīs visai valstij kopumā. Katru dienu rodas jauni ierosinājumi, kuri ir arvien trakāki. Sāk jau kļūt bail, ko sagaidīsim rīt," atzīst LTRK valdes priekšsēdētājs.

LTRK aicina ministrus, ierēdņus un deputātus būt atbildīgiem un neatbalstīt šo FM ierosinājumu.

Jau vēstīts, ka FM rosinās ierobežot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju pakalpojumus juridiskajām personām. Izmaiņas stātos spēkā jau no 2016. gada, taču mikrouzņēmumu preču pārdošanas iespējas netiks ierobežotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!