Foto: LETA

Pēc iepazīšanās ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par pārskatu par 2012. gada valsts budžeta izpildi un pašvaldību budžetiem, Finanšu ministrija iesniegusi Valsts kontroles padomei sūdzību par apstiprināto revīzijas ziņojumu.

Finanšu ministrija informē, ka pārbaužu un ziņojuma projekta sagatavošanas gaitā nav uzklausīts ministrijas kā revidējamās vienības viedoklis.

Ministrijas ieskatā, daļa no revīzijas ziņojumā esošajiem konstatējumiem un attiecīgie secinājumi nav adekvāti reālajai situācijai.

Paziņojumā presei uzsvērts, ka ziņojumā nepamatoti apšaubīta valsts galvotā kredīta atmaksāšana Itālijas "UniCredit S.p.A" "Liepājas Metalura vietā", jo šāda maksājuma veikšana ir atbilstoša valsts galvojuma būtībai.

"Galvotājam ir jāveic saistību izpilde aizņēmēja vietā, ja aizņēmējs šīs saistības nevar izpildīt. Gadījumā, ja Latvijas Republika nebūtu izpildījusi no galvojuma līgumiem izrietošās saistības, šāds gadījums būtu uzskatāms par valsts maksātnespēju, kā rezultātā valsts kredītreitings tiktu pielīdzināts selektīvās maksātnespējas līmenim, tādējādi atstājot graujošu ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību kopumā," pausts paziņojumā, norādot, ka tādējādi valstij tiktu liegtas iespējas par zemām likmēm brīvi piesaistīt finanšu resursus finanšu tirgos.

Tiesa gan, Finanšu ministrija piekrīt daudziem Valsts kontroles ieteikumiem attiecībā uz nepieciešamajiem uzlabojumiem, tostarp – par nepieciešamību pilnveidot valsts galvojumu izsniegšanas un uzraudzības procesu.

"Delfi" jau vēstīja, ka savā ziņojumā par 2012. gada valsts budžeta izpildi Valsts kontrole ir norādījusi, ka, atmaksājot bankai "Liepājas Metalurgam" galvoto kredītu, ir nesaimnieciski izlietoti 52 miljoni latu valsts budžeta līdzekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!