Foto: PantherMedia/Scanpix

Lielvārdes bijušais mērs Jānis Āboliņš, parakstot vekseli par 200 miljoniem eiro, ir pieļāvis deviņdesmito gadu sākuma cienīgu afēru, kāda vēl nav bijusi 21. gadsimta Eiropas Savienības valstī, sacīja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka Āboliņš vērsies Valsts kasē (VK) ar lūgumu apstiprināt Lielvārdes pašvaldībai aizdevuma ņemšanu no Lihtenšteinā reģistrētas ārzonas kompānijas "Riverside HK Ltd". Tāpat Āboliņš lūdzis VK sniegt galvojumu par šo summu, kas nozīmētu, ka gadījumā, ja pašvaldība nespētu savas saistības pildīt, tās pārņemtu VK.

Par šo iesniegumu VK informējusi Finanšu ministriju, kas savukārt aicinājusi Lielvārdes domi atņemt Āboliņam paraksta tiesības. Tāpat dome aicināta pārcelt visus savus kontus uz VK.

"Lielvārdes dome otrdien sasauca ārkārtas sēdi, uz kuru bija aicināti arī "Riverside HK Ltd" pārstāvji. Ieradās divi šīs kompānijas pārstāvji, kuri runāja latviešu valodā, taču, ieraugot lielo žurnālistu skaitu, nevēlējās runāt un paziņoja, ka domē iegājuši vien garāmejot," sacīja Finanšu ministrijas pārstāvis.

Atbilstoši Jarocka teiktajam, bijušais Lielvārdes mērs Āboliņš līdz šim nav spējis atbildēt ne uz vienu jautājumu par to, kādus tieši dokumentus saistībā ar šo aizdevumu viņš ir parakstījis, un kādas saistības tie paredz, kā arī paziņojis, ka visi dokumenti atrodas pie viņa mājās.

Uz jautājumu, vai saistības 200 miljonu eiro apmērā Lielvārdes pašvaldībai ir spēkā, Jarockis atbildēja: "Tas nav zināms, jo Āboliņš vēl nav spējis parādīt visus nepieciešamos dokumentus."

Jarockis uzsvēra, ka Finanšu ministrija ir pieprasījusi Āboliņam dokumentus saistībā ar šo darījumu, kā arī aicinājusi Lielvārdes domi vērsties pret Āboliņu tiesībsargājošajās iestādēs. "Ja pašvaldība tiesībsargājošajās iestādē nevērsīsies, to viennozīmīgi darīs Finanšu ministrija," sacīja Jarockis.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas padomnieks Oskars Vizbulis pavēstīja, ka Lielvārdes novada dome pieprasījusi Āboliņam iesniegt visus ar šo lietu saistītos dokumentus. Pēc dokumentu saņemšanas tos izvērtēs ne tikai pašvaldība, bet arī VARAM un Finanšu ministrija. Tāpat pašvaldība ir informējusi VARAM, ka plānots šos dokumentus pēc to saņemšanas iesniegt arī tiesībsargājošajām iestādēm.

"Vienlaikus jāatzīmē, ka šodienas Lielvārdes novada domes sēdes lēmumā pašvaldība ir konstatējusi, ka nav pilnvarojusi priekšsēdētāju rīkoties Lielvārdes novada domes vārdā un neplāno nekādu sadarbību ar kompāniju, ar kuru bijušais domes priekšsēdētājs Āboliņš parakstījis šobrīd nesaprotamus dokumentus," norādīja Vizbulis.

Jau ziņots, ka bijušais Lielvārdes mērs Jānis Āboliņš parakstījis vekseli par 200 miljoniem eiro, norādīja Lielvārdes pašvaldības priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Vita Volonte.

Viņa norādīja, ka šādu informāciju dome saņēmusi no Valsts kases.

"Pats Āboliņa kungs gan skaidro, ka tas nav aizdevums, taču man nav pamata neticēt Valsts kases sniegtajai informācijai," sacīja Volonte.

Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju "Riverside HK Ltd".

Savukārt Āboliņš skaidroja, ka nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai.

"Mana kļūda bija tā, ka parakstīju šo līgumu par 200 miljoniem eiro, nesaskaņojot to ar domi. Tāpēc arī šķīros no mēra amata," sacīja Āboliņš.

Uz jautājumu, kāpēc Lielvārdes pašvaldībai bija nepieciešams vekselis par tik lielu summu, Āboliņš atbildēja: "Par mazāku summu tā kompānija vekseli nebija ar mieru izsniegt."

Kā galvenos projektus, kam šādi Āboliņš bija plānojis piesaistīt līdzekļus Lielvārdes pašvaldības attīstībai, viņš minēja ceļu, ūdensvada un kanalizācijas sistēmas attīstīšanu, kā arī Daugavas promenādes izveidi.

Tāpat ziņots, ka Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš atkāpies no amata. Pašvaldības deputāti otrdien vienbalsīgi atbalstīja Āboliņa atkāpšanos. Viņam atņemtas arī paraksta tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!