Foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības ministrijas (VM) priekšlikums ieviest akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem ir jāsaskaņo ar nozari, turklāt to būtu grūti administrēt, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš apstiprināja, ka FM ir saņēmusi VM priekšlikumus par papildu nodokli neveselīgai pārtikai. Tajā pašā laikā ministrijas pārstāvis atzina, ka Latvijā ir akcīzes nodoklis ne tikai alkoholam un cigaretēm, bet arī saldinātajiem un gāzētājiem dzērieniem.

"Papildu nodoklis kādām citām pārtikas precēm, pirmkārt, būtu grūti administrējams. Ir jārēķinās ar papildu administratīvo un finanšu slogu Latvijas uzņēmējiem, kā arī prasīs papildu valsts budžeta izdevumus Valsts ieņēmumu dienestam, lai nodrošinātu nodokļa administrēšanu. Tāpat pastāv lieli nodokļa nomaksas izvairīšanās riski," uzsvēra Jarockis.

FM pārstāvis atgādināja, ka Zemkopības ministrijas (ZM) vadītā darba grupa nespēja panākt kopīgu viedokli ar VM, nozari u.c. iesaistītajiem par neveselīgās pārtikas definīciju, tāpēc valstī nav skaidri definēta neveselīga pārtika. Darba grupa vienojās, ka vairāk būtu jāatbalsta veselīgāka pārtika, taču tā nespēja nodefinēt neveselīgumu, jo tas bieži vien ir atkarīgs no patērētā daudzuma, nevis produkta kā tāda. Tādējādi sagaidāmas vēl plašas diskusijas publiskajā telpā par definīciju. Patlaban FM saņēmusi tikai VM viedokli.

FM jau iepriekš norādījusi, ka šādu jaunu apjomīgu un sarežģīti administrējamu nodokļu ieviešana paaugstinās administratīvo slogu un izmaksas gan valstij, gan uzņēmējiem. Tāpat ir jāizvērtē, kā tas var ietekmēt šo produktu nelegālo apriti un pārrobežu tirdzniecību.

FM uzskata, ka, ņemot vērā priekšlikumu ietekmi uz pārtikas apstrādes nozari, priekšlikumi būtu jāsaskaņo gan ar nozari, gan ar uzraugu - ZM, gan arī rūpīgi jāizstrādā administrēšanas pasākumi un detalizēti jāaprēķina izmaksas, lai varētu turpināt diskusijas jau valdībā.

Jarockis norādīja, ka, piemēram, Dānija atteicās savulaik no jau ieviestā nodokļa šādai pārtikai, jo nespēja to pietiekami labi administrēt un būtiski palielinājās pārrobežu tirdzniecība ar pārtikas precēm.

Attiecībā uz veselībai kaitīgu pārtikas piedevu lietošanas ierobežošanu FM uzskata, ka to labāk veikt, papildinot attiecīgos normatīvus par pieļaujamām normām, precīzāku marķējumu utt., nevis ieviešot atsevišķu nodokli.

Jau ziņots, ka VM ir sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Svētdien jau ziņots, ka VM ir izstrādājusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro.

Pret šādu VM ieceri iestājas arī nozares pārstāvji. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure aģentūrai LETA atzina, ka VM ierosinājumi noteikt akcīzes nodokli vairākām pārtikas produktu grupām un bezalkoholiskajiem dzērieniem var "iedzīt bedrē" pārtikas nozari.

Arī pārtikas ražotāja "NP Foods" pārstāve Dana Erciņa-Užāne atzina, ka VM priekšlikums ir vērtējams ļoti negatīvi, turklāt tas vairākus produktus sadārdzinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!