Foto: stock.xchng
Samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme viesu izmitināšanas pakalpojumiem radītu tikai papildus iztrūkumu budžetā, secinājusi Finanšu ministrija (FM).

FM pārstāvis Aleksis Jarockis norādīja, ka pēc FM veiktajiem aprēķiniem, ja viesu izmitināšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā PVN likme 10% apmērā, tas varētu radīt astoņu miljonu latu PVN ieņēmumu samazinājumu gadā.

Ministrija arī norāda, ka, pēc Pasaules tūrisma organizācijas Barometra informācijas par tūrisma attīstības scenārijiem pasaulē, Eiropā pie pašiem labākajiem nosacījumiem tūrisma nozares pieaugums varētu būt tikai 1% līdz 3%, līdz ar to arī nodarbināto skaits pie tām pašām prognozēm varētu pieaugt tikai par iepriekšminēto apjomu.

Līdz ar to, ņemot vērā gan PVN ieņēmumu kritumu, gan IIN ieņēmumu palielinājumu un valsts obligāto sociālo iemaksu palielinājumu, kopējā ietekme uz valsts budžetu ir prognozējama negatīva.

FM arī norāda, ka PVN likme Lietuvā viesnīcu pakalpojumiem sākot ar 2009.gada septembri ir 21%, tāpat kā Latvijā, savukārt samazinātā PVN likme restorānu pakalpojumiem ir tikai tajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās ir ieviesta samazinātā PVN likme pārtikai.

FM rīcībā nav informācijas, ar kādiem citiem pasākumiem (izņemot varbūtēju viesnīcu pakalpojumu cenu samazinājumu PVN likmes samazināšanas rezultātā) tiks nodrošināts papildu tūristu pieplūdums.

Jāatzīmē, ka, kā liecina CSP statistikas dati, vērtējot trīs lielu pasākumu laikā (2003.gada maijā notikušais Eirovīzijas dziesmu konkurss, 2006.gada maijā notikušais Pasaules čempionāts hokejā un šī paša gada novembrī notikušais NATO samits Rīgā) viesnīcu izmantošanas rādītājus - gultas vietas noslogojumu un numuru noslogojumu - tie uz kopējiem statistikas datiem ietekmi nav radījuši, norādījusi FM.

Saeima jau pagājušonedēļ nodeva izskatīšanai opozīcijas priekšlikumu samazināt PVN tūrisma nozarei no 21% uz 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!