Foto: facebook.com/Par-Āgenskalnu-753802807986505/
Nekustamo īpašumu kompānija "Vestabalt" plāno ieguldīt ap 4,5 miljoniem eiro Talsu ielas vēsturiskā fon Pihlava nama rekonstrukcijā Āgenskalnā, intervijā aģentūrai LETA sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Vestabalt" īpašnieks Aldis Plaudis.

Šo ēku kā Rīgas Doma draudzes sieviešu klosteri ir projektējis izcilais baltvācu arhitekts Vilhelms Bokslafs un tā ir pabeigta 1911. gadā. Tas ir Āgenskalnam ļoti neraksturīgs būvapjoms, aptuveni 4000 kvadrātmetru.

"Ēka ir labā stāvoklī, tur nav nekādu plaisu, nav sabrukuši ēkas konstrukcijas pārsegumi. Talsu ielā ir ļoti interesants reljefs, vietām starp ielu un pagalmu ir līdz pat trīs metru augstuma starpība. Šai ēkai ir 4800 kvadrātmetri zemes - liels pagalms, kas paceļas virs Talsu ielas," stāstīja Plaudis.

"Vestabalt" vēlas šo māju izveidot kā jauno ģimeņu māju, jo Āgenskalna rajons ir jauniešu iecienīts, norādīja Plaudis. "Jau ir noticis arhitektu konkurss, kurā piedalījās septiņi arhitektu biroji, esam izvēlējušies uzvarētāju, bet pagaidām to neatklāšu. Visreālākais laiks, kad varētu sākties darbi, ir 2017.gada pavasaris, jo projekta saskaņošana var ieilgt," piebilda Plaudis.

Jautāts, kādas ir plānotās investīcijas šajā projektā, Plaudis norādīja, ka ēka un zeme ir iegādātas bez kredītlīdzekļiem. Arī arhitektūras un tehniskā projekta izstrāde tiks veikta par saviem līdzekļiem.

"Domāju, ka arī līdz 30% no būvniecības izmaksām segsim paši. Rēķinu, ka prognozētās kopējās izmaksas varētu būt ap 4,5 miljoniem eiro," stāstīja Plaudis.

Viņš sacīja, ka māja vēsturiski ir būvēta kā sieviešu klosteris, tātad tur jau tagad nav sevišķi lielas telpas. Mājā būs nelieli dzīvokļi, sākot no 40 kvadrātmetriem, 60 kvadrātmetriem.

"Tie būs ekonomiskie dzīvokļi, augšējos stāvos varbūt arī kaut kas nedaudz greznāks. Šī ēka ir pietiekami vienkārša, lai varētu atļauties kādu hipsterīgu improvizāciju ar krāsām, interjera elementiem vai eksterjeru, vai pagalma iekārtošanu. Tādā mājā ir jābūt visam tam, kas jauniešiem ir nepieciešams, - optiskajam kabelim maksimāli ātra interneta nodrošināšanai, rekuperācijas sistēmai, kas patiks cilvēkiem ar zaļo domāšanu. Jābūt iespējai droši novietot ne tikai automašīnas, bet arī velosipēdus, bērnu ratiņus. Viens no projekta variantiem paredz ēkas pirmajā stāvā izveidot privāto bērnudārzu, tas būtu ļoti svarīgi jaunām ģimenēm ar bērniem. Gribētos, lai komerctelpa būtu pievienotā vērtība tai publikai, uz kuru šī ēka tiks orientēta," stāstīja Plaudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!