Foto: Publicitātes foto

Lai drīzumā sāktu eksportu uz Ķīnu un saņemtu tam nepieciešamos sertifikātus, piena pārstrādes uzņēmuma "Food Union" ražotnēs AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) un AS "Valmieras piens" ieradušies Ķīnas pārtikas drošības sistēmas (HACCP) inspektori, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kopumā četri auditori no Ķīnas sertifikācijas un inspekcijas kompānijas ("China Certification&Inspection (Group) Co., Ltd") aizvadīs kopumā piecas dienas "Food Union" ražotnēs, lai pārliecinātos par ražoto produktu un produktu drošības vadības sistēmas atbilstību Ķīnas prasībām.

Audita rezultātā Ķīnas sertifikācijas un inspekcijas kompānija izsniegs Ķīnas HACCP sertifikātu un rekomendēs Ķīnas atbildīgajiem dienestiem iekļaut "Food Union" importētāju reģistrā. Plānots, ka Ķīnas HACCP sertifikātu piena produktu eksporta sākšanai uz Ķīnu "Food Union" varētu saņemt divu līdz trīs mēnešu laikā.

Ķīnas sertifikācijas un inspekcijas kompānija ir neatkarīga sertifikācijas un inspekcijas organizācija, kas sniedz inspekcijas, verifikācijas, sertifikācijas un pārbaudes pakalpojumus. Tā ir akreditēta Ķīnas Tautas Republikas galvenās kvalitātes uzraudzības, pārbaudes un karantīnas pārvaldē (AQSIQ), Ķīnas Tautas Republikas sertifikācijas un akreditācijas administrācijā (CNCA) un Ķīnas nacionālās akreditācijas atbilstības novērtēšanas iestādē (CNAS).

Jau iepriekš "Food Union" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs sacīja, ka, iespējams, jau šā gada martā uzņēmums varētu sākt produkcijas eksportu uz Ķīnu. Uz Ķīnu plānots eksportēt piena produktus ar zīmoliem "Rasa", "Lāsēns", "Limbažu piens" un "Lapzemes siers", saldējumu ar zīmoliem "Ekselence", "Pols", "NU Fruit" un "NU Smoothie", kā arī industriālos produktus - sauso pienu un sausās sūkalas.

"Saldējumu uz Ķīnu sūtīsim konteineros ar kuģi, ceļā saldējums pavadīs 45 dienas. Tomēr saldējuma konteinera nosūtīšana ar kuģi uz Šanhaju izmaksā aptuveni tikpat, cik maksā nosūtīt vienu smago automašīnu ar saldējumu uz Maskavu," sacīja Staņēvičs.

Viņš piebilda, ka potenciāli ir iespējams arī piena eksports uz Ķīnu, jo Ķīnas tirgū viens litrs 0,5% piena maksā piecus ASV dolārus (4,04 eiro). Tā kā "Rasa" ir augstākās kvalitātes produkts, viens litrs "Rasas" piena Ķīnas tirgū varētu maksāt vismaz sešus ASV dolārus (4,85 eiro) un atmaksāsies pienu uz Ķīnu vest ar lidmašīnu.

"No Nīderlandes pienu uz Ķīnu jau katru dienu sūta ar lidmašīnu," piebilda Staņēvičs.

Viņš piebilda, ka Ķīnā ir svarīgi pārdot piena produktus ar augstu pievienoto vērtību, turklāt Ķīnas tirgū būtiski ir tas, ka Latvija ir otrā zaļākā valsts pasaulē. "Ķīnieši Eiropu uztver kā vienotu veselu, viņi neatšķirs Latviju no Francijas, bet faktam, ka esam otrā zaļākā valsts pasaulē mārketingā ir liela nozīme," piebilda Staņēvičs.

"Food Union" kā vienīgais Latvijas pārstāvis novembra beigās piedalījās vienā no lielākajām pārtikas izstādēm pasaulē "World of Food Beijing 2014" Pekinā.

Kā ziņots, RPK un "Valmieras piena" apvienošanos Konkurences padome akceptēja 2012.gada 9.maijā, piemērojot vairākus nosacījumus, kas aizsargā zemnieku, kā arī mazāko tirgotāju intereses. Noteikumi koncernam būs jāievēro līdz 2015.gada 31.martam.

Iepriekš, 2010.gada 2.novembrī, oficiāli tika paziņots, ka 91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevģēnijs Varovs, savukārt 2011.gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Beshmeļņicka piesaistīšanu uzņēmumam.

"Food Union" patlaban ir aptuveni 800 darbinieki, bet apvienotā uzņēmuma apgrozījums pārsniedz 100 miljonus eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!