Foto: LETA

Somijas enerģētikas grupa "Fortum" par 800 miljoniem eiro pārdos siltumapgādes biznesu Baltijas valstīs Šveices investīciju firmai "Partners Group", teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā.

"Fortum" šo darījumu plāno pabeigt 2021.gada otrajā ceturksnī.

Uzņēmums jau pērn pavēstīja, ka apsver siltumapgādes biznesa Baltijas valstīs un Polijā iespējamo pārdošanu.

Latvijā "Fortum" nodrošina apkuri Daugavpilī un Jelgavā, Igaunijā - Tartu un Pērnavā, bet Lietuvā - Klaipēdā.

Baltijas valstīs pagājušajā gadā "Fortum" saražoja 1,4 teravatstundas siltuma un 0,6 teravatsundas elektroenerģijas un guva peļņu pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) 54 miljonu eiro apmērā.

"Fortum Latvia" valdes priekšsēdētājs Andris Vanags pērn septembrī aģentūrai LETA norādīja, ka pārdošanai tika vērtēta visa biznesa infrastruktūra Baltijas valstīs un Polijā kopumā, un "Fortum Latvia" tolaik vēl nebija precīzas informācijas par jaunu iespējamu investoru, tomēr iespējamu īpašnieku maiņu Vanags nenoliedza.

Viņš pauda, ka "Fortum" infrastruktūra Latvijā nav tāda, ko varētu pārvietot vai aizvest uz citu valsti, tādēļ klientiem Jelgavā un Daugavpilī, kur notiek "Fortum" darbība, nevajadzētu satraukties, ka uzņēmumam, kas nodrošina pakalpojumu, mainītos investors.

"Ikviens investors, kurš ienāks, to darīs ar mērķi turpināt un attīstīt saimniecisko darbību. Iespējams, jaunam investoram būs pat lielākas izaugsmes ambīcijas, un Latvijas uzņēmumam tas varētu palīdzēt sekmīgāk attīstīties nākotnē. Es uz potenciālu investora maiņu neskatos kā uz kaut ko negatīvu," 2020.gada septembrī atzīmēja "Fortum Latvia" vadītājs.

SIA "Fortum Jelgava" reģistrēta 2001.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2,223 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā bija 9,704 miljoni eiro, bet peļņa - 693 924 eiro. "Fortum Jelgava" pieder Nīderlandē reģistrētam "Fortum H&C 1 B.V.".

Savukārt SIA "Fortum Daugavpils" reģistrēta 2006.gadā, un tās pamatkapitāls ir 284 573 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā bija 3,965 miljoni eiro, bet peļņa - 285 683 eiro. "Fortum Daugavpils" vienīgā īpašniece ir SIA "Fortum Latvia", kas pieder Nīderlandes "Fortum H&C 1 B.V.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!