Foto: Publicitātes attēli
AS "MADARA Cosmetics" līdzīpašnieki Uldis Iltners un Lotte Tisenkopfa-Iltnere devuši jaunu elpu vēsturiskam, 1924. gadā celtam namam Pārdaugavā, Baložu ielā 20a. Namu projektējis tā pirmais īpašnieks, viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta latviešu arhitektiem profesors Eižens Laube (1880–1967), informē uzņēmumā.

Ēku Baložu ielā AS "MADARA Cosmetics" dibinātāji un vadītāji iegādājās neilgi pirms Covid-19 pandēmijas sākuma. Nams šobrīd atvēlēts uzņēmuma komandai, kļūstot par satikšanās, eksperimentālu projektu īstenošanas, mākslas un kultūras pasākumu norises vietu. Uzņēmēji gan neatklāj, cik izmaksājusi vēsturiskā īpašuma atjaunošana.

"Pret seno namu izturamies ar īpašu cieņu un uzmanību. Tas bija liels izaicinājums – vēsturisko apvienot ar mūsdienīgo, lai šī vieta iemiesotu mūsu kompānijas jauneklīgo enerģiju un skatu nākotnē," saka AS "MADARA Cosmetics" valdes priekšsēdētāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere. "Veidojot nama logo, detalizēti pētījām un analizējām 20. gadsimta 20.–30. gadu burtu dizainu Latvijā. Līdzīgi kā Laube izmantoja tradicionālos ornamentus, veidojot no tiem jaunus, mēs dekonstruējām nama nosaukumā ietvertos burtus, radot jaunas zīmes, kurās simboliski sastopas sakņu apzināšanās un nākotnes apjausma."

Pirmā iespēja iepazīties ar atjaunoto ēku interesentiem būs jau 24. septembrī, kad Laubes namā tiks atklāta audiovizuāla izstāde "Paštrokšņi", kas vēstī par slimības pieredzi un tās dažādajām šķautnēm.

Neoklasicisma stilam raksturīgas iezīmes ir formu ģeometriska vienkāršība, lakonisms, simetrija. Klasiskie elementi un orderis lietoti galvenokārt vispārinātā, vienkāršotā veidā. Ēku rotājumiem raksturīgi ziedu un ģeometriski motīvi, un tādi izmantoti arī Laubes nama griestu dekorācijās un vitrāžās. Atšķirībā no klasiskā ofisa namam piemīt īpaša noskaņa un mājīguma sajūta.

SIA "MADARA Cosmetics" dibināta 2006. gadā. 2017. gadā uzņēmums no SIA pārtop par akciju sabiedrību. Uzņēmuma akcijas kotētas biržas "Nasdaq Baltic" alternatīvajā tirgū "First North". 2016. gadā "MADARA Cosmetics" atvēra jaunu ražošanas un biroja ēku Mārupē. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis gandrīz 15,6 miljoni eiro, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas - 3,455 miljoni eiro, liecina "Lursoft" pieejamā informācija. Uzņēmuma īpašnieki ir Liene Drāzniece (6.83 %), Uldis Iltners (24.08 %), Somijā reģistrētais "OY Transmeri Group AB" 23.09 %, Zane Tamane (7.61 %) un Lote Tisenkopfa-Iltnere (23.92%), bet pārējiem akcionāriem kopā pieder 14.47 % uzņēmuma.

Eižens Laube bija viens no 20. gadsimta slavenākajiem arhitektiem Latvijā. Viņš ir autors tādiem objektiem kā Ķemeru sanatorija Jūrmalā, vadījis Rīgas pils jaunā svētku zāles, vestibila un Triju zvaigžņu torņa pārbūvi, kā arī Latviešu biedrības nama pārbūvi. Rīgā ir vairāk nekā 200 Laubes projektētu dzīvojamo namu. Savām celtnēm Laube izmantoja dabiskus materiālus — dažādas krāsas ķieģeļus, vietējās akmens šķirnes, metālu, koku. Laubes namu rotājumiem raksturīgs ziedu un ģeometriski motīvi, neparastas erkera formas ar rievotām piltuvveida pamatnēm un smailiem noslēgumiem, celtnes parasti vērstas uz augšu, izteiktas vertikālās formas. Pēc Pirmā pasaules kara beigām Eižens Laube projektēja arī Nāves salas kauju pieminekli un brāļu kapu pieminekļus Ķemeros un Slokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!