Foto: LETA

AS "Balticovo" trešdien Madonas novadā atklājis Latvijā pirmo lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietni, kurā mītošajiem 20 000 putnu pieejams astoņus hektārus plašs pastaigu laukums, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Aģentūra LETA vēsta, ka šīs novietnes izveidē investēts nepilns miljons eiro.

AS "Balticovo" padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze norādījis, ka "šis ir svarīgs notikums ne tikai uzņēmumam, bet arī nozarei kopumā, un iezīmē uzņēmuma tuvošanos patērētāju vēlmēm gan eksporta tirgos, gan arī Latvijā".

"Balticovo" valdes loceklis Toms Auškāps uzsvēris, ka "jaunā brīvās turēšanas vistu novietne patērētājam sniedz iespēju iegādāties lauku olas ar pievienoto vērtību – tiek pārbaudīta katras olas kvalitāte. Šīs vistas ēd barību, kas sastāv no Latvijā audzētiem kviešiem un miežiem, auzu klijām, rapšu raušiem, saulespuķu spraukumiem, lopbarības rauga un minerālvielām, elpo lauku gaisu un bauda visas pārējās priekšrocības, ko sniedz plašais pastaigu laukums".

Kā norāda uzņēmumā, dienā katra vista ārā pavada aptuveni 10 stundas, izdēj vienu olu, ik dienas Madonas filiālē saražojot 20 000 olu. Madonas filiāles kūts ēkas projekts tika sākts 2014. gadā. Katram putnam atvēlēti četri kvadrātmetri.

2019. gadā "Balticovo" plāno ieguldīt piecus miljonus eiro, lai uzbūvētu jaunu 4000 kvadrātmetru lielu ražošanas cehu un modernizētu vienu no esošajiem cehiem. Astoņus miljonus eiro kompānija plāno investēt ārpus sprosta dēto olu ražošanas palielināšanā, lai apmierinātu augošo pieprasījumu eksporta tirgos un arī Latvijā.

"Balticovo" apgrozījums 2017. gadā bija 52,3 miljoni eiro, kas ir par 17,3% vairāk nekā 2016. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa bija 10,8 miljoni eiro, kas ir četras reizes lielāka nekā 2016.gadā. Savukārt uzņēmuma 2018.gada finanšu dati vēl nav publiskoti.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju. "Balticovo" ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas. Produkcija tiek eksportēta uz Eiropas valstīm, to skaitā citām Baltijas valstīm, Skandināvijas valstīm, Vāciju, Nīderlandi, Beļģiju, Austriju, Franciju, Itāliju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju, Rumāniju un Bulgāriju, kā arī uz Ziemeļameriku, Japānu, Vidusāziju, Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu reģionu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!