Ēģiptē ceturtdien svinīga ceremonijā atklāts paplašinātais Suecas kanāls. Paplašināšanas darbu laikā padziļināts esošais kanāls un izraksts jauns 35 kilometrus garš kanāls, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Svinīgajā atklāšanas ceremonijā Ēģiptes prezidentam Abdelfataham as Sisi uz īpašas jahtas pievienojās vairāki augsta ranga ārvalstu viesi, tostarp Francijas prezidents Fransuā Olands un Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medveģevs.

Virs svinīgās atklāšanas vietas debesīs lidoja astoņi iznīcinātāji. Savukārt Ēģiptes galvaspilsētas Kairas ielās izvietoti plakāti ar uzrakstiem, kas šo paplašināto kanālu dēvē par Ēģiptes "dāvanu pasaulei".

Lai arī vietējie mediji kanālu sauc par Ēģiptes triumfu, daudzi analītiķi apšauba, ka tas nesīs cerētos augļus, ziņo BBC. Āfrikas valsts cer, ka paplašinātajā kanāla pieaugs kravu pārvadājumu skaits, līdz ar to, palielinot arī Ēģiptes ienākumus.

Tiek uzsvērts, ka šobrīd nav novērots tiks straujš pasaules tirdzniecības apmēru pieaugums, lai Ēģipte iegūtu tik lielas summas, kā vēlas.

Kopumā kanāls paplašināts par 72 kilometriem, turklāt paralēli vēsturiskajam kanālam izrakts jauns 35 kilometru garš kanāls. Suecas kanāls tika atklāts 1869. gadā, un tas ir viens no pasaules lielākajiem mākslīgi radītajiem transporta ceļiem.

Paplašināšanas darbi tika uzsākti 2014 .gada augustā, projekta kopējās izmaksas – aptuveni 8,2 miljardi ASV dolāru (7,5 miljardi eiro).

Foto no kanāla būvdarbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!