Foto: Publicitātes foto
2020. gada 22. decembrī kompānija "R.Evolution" nodevusi ekspluatācijā dzīvojamu māju HOFT ("House of the Flying Trees" jeb Lidojošo koku māja), Strēlnieku ielā 5, Rīgā.

HOFT sastāv no divām ēkām – rekonstruētas vēsturiskās ēkas ar diviem papildu stāviem un jaunas septiņu stāvu ēkas. Komplekss atrodas 2020 kvadrātmetru teritorijā, un tajā ir 42 dzīvokļi ar kopējo platību 6671,9 kvadrātmetri. Pirmajā stāvā atrodas telpas komercdarbībai ar kopējo platību 134 kvadrātmetru. Projektā ir apakšzemes autostāvvieta.

Lidojošo koku mājā atrodas 39 bonsai kociņi, kas novietoti uz ēku terasēm un fasāde. Tie ir skujkoki ar mazu augšanas potenciālu: kalnu priede, melnā pundurpriede, ciedrs. Tie ir izvēlēti atbilstoši Rīgas klimatiskajiem apstākļiem un ir jau izgājuši aklimatizācijas ciklu. Dizaina risinājums, kas ļāva integrēt bonsai ēkas arhitektūrā, Baltijas valstīs izmantots pirmo reizi.

"Open Ad" projekta arhitekte Zane Tetere-Šulca teic, ka kādreiz Rīga tiešām bija zaļā pilsēta. HOFT lielākais ieguldījums kopējā pilsētas ainavā ir koki, kas paceļas vertikāli virs pilsētas, atgūstot laika ritumā zaudēto. Patiesībā tas ir nebijis gadījums tuvākā un mazliet tālākā apkārtnē. Savukārt mūsdienīgais stikla apjoms virs vēsturiskās būves lieliski iezīmē laikmetu kontrastus, bez kuriem moderna pilsēta nav iespējama.

"Ar HOFT nodošanu ekspluatācijā Rīga ieguva pat pasaules mērogā unikālu ēku. Un ar šādiem kvalitātes rādītājiem – 10 ballu lokācija, kvalitāte, koncepts, apsaimniekošana, pazemes autostāvvieta, tā šobrīd ir vienīgā ēka Rīgā," norāda projekta attīstītāju kompānijas "R.Evolution" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Zagrebeļnijs.

Projekta būvniecībā investēti 16 miljoni eiro, no kuriem 4,9 miljonus nodrošināja banka "Citadele". Būvniecības laikā ievēroti visi Eiropas Savienības būvnormatīvi, kas nodrošina paaugstinātu ilgtspēju un komforta līmeni, ļaujot klasificēt HOFT kā "Premium +" klases projektu.

Projekta HOFT būvniecību uzsāka 2018. gada decembrī sadarbībā ar SIA "Velve". "Hoft jeb lidojošo koku projekts ir bijis tehniski ļoti interesants un izaicinājumiem bagāts, jo paralēli esošās ēkas rekonstrukcijai un celtnes konstrukcijas pastiprināšanai virs restaurētās fasādes, ēkai tika izbūvēti vēl papildu divi pilnībā stikloti stāvi. Tāpat arī tika konstruētas īpašas kastes bonsai koku izvietošanai, bet par koku labklājību gādā centralizēta un pilnīgi automatizēta laistīšanas un augu barošanas sistēma. Šajā projektā apvienota vēsturiskā arhitektūra un mūsdienīgi risinājumi, kā arī ekskluzīvi apdares materiāli un dabas elementi. Otras šādas ēkas nav nedz Rīgā, nedz visā Baltijā," norāda "Velve" valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!