Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šonedēļ iedarbināts trešais Somijas Olkiluoto atomelektrostacijas reaktors, un tas testa režīmā sācis ražot elektroenerģiju, raksta "Helsingin Sanomat".

Kā vēstīts atomelektrostacijas īpašnieka "Teollisuuden Voima" mājaslapā, izmēģinājuma darbība turpinās ar veiktspējas testiem, kuru galvenais uzdevums ir demonstrēt stacijas pilnu elektroenerģijas ražošanas jaudu. Veiktspējas pārbaude ilgusi 24 stundas.

Pēc tam uzsākts vairāk nekā nedēļu ilgs testa periods, kura laikā reaktors mēģina nepārtraukti ražot enerģiju. Pēc tam tiek pārbaudītas reaktora vadības īpašības, un testa laikā jauda tiek īslaicīgi samazināta līdz dažādiem līmeņiem. Olkiluoto trīskāršais reaktors šo testu laikā ražos elektroenerģiju galvenokārt ar pilnu jaudu.

Regulārai elektroenerģijas ražošanai jaunajā reaktorā jāsākas 17. aprīlī.

Kodolreaktora darbība testa režīmā tika uzsākta pērn, taču elektroenerģijas ražošanas uzsākšana vairākkārt atlikta.

Ilgu laiku tika paredzēts, ka normāla elektroenerģijas ražošana sāksies martā, taču februāra vidū stacijas blokā atkal tika atklātas kļūdas, un saistībā ar to labošanu tika nolemts apkopes darbus attiecināt uz visām attiecīgajām stacijas daļām.

"Tagad ir pabeigti apkopes darbi, tāpēc palaišana var turpināties. Priekšā ir pēdējie testi pirms regulāras elektroenerģijas ražošanas uzsākšanas," TVO paziņojumā presei norādījis ražošanas vadītājs Marjo Mustonens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!