Foto: DELFI
Trešdien un ceturtdien tirdzniecības centros un citos veikalos vērojams lielāks pircēju pieplūdums, cilvēkiem steidzot sagādāt gan dāvanas, gan citas preces svētkiem. Lielveikalu pārstāvji gan norāda, ka cilvēku skaits veikalos tiek kontrolēts, un darbinieki seko līdzi visām drošības prasībām.

"Ārkārtējās situācijas laikā ieviestie tirdzniecības ierobežojumi, kas brīvdienās liedz iespēju iegādāties atsevišķu preču grupas, un izskanējušās ziņas par gaidāmo lokdaunu, ir atstājušas būtisku ietekmi uz pircēju plūsmu un uzturēšanās laiku veikalos darba dienās – tas ievērojami pieaudzis, radot pretēju efektu iecerētajam," novērojusi SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Lai arī kopējais pircēju skaits ir samazinājies vidēji par 16%, kas īpaši vērojams brīvdienās, darba dienās pircēju plūsma uz veikaliem ievērojami palielinās, turklāt pircēji veikalā uzturas ilgāk nekā ierasts.

Darba dienās būtiski lielāks pieprasījums ir atsevišķām precēm. Īpaši izteikti tas novērots mājsaimniecības precēm (+50%), rūpniecības precēm (+19%), kā arī vērojams pieprasījuma pieaugums arī alkohola un tabakas izstrādājumu kategorijās.

"Darām visu iespējamo, lai "Maxima" veikalos iepirkšanās būtu droša – kopā ieviešot 40 drošības iniciatīvas, esam palielinājuši arī strādājošo kasu skaitu, pagarinājuši atsevišķu veikalu darba laiku, piesaistījuši papildu apsardzes resursus un pielāgojuši ratiņu un groziņu skaitu, lai tādējādi regulētu pircēju plūsmu. Papildus tam esam izvērsuši plašu informatīvu kampaņu par drošu iepirkšanos un iepirkšanās laikiem ar mazāku cilvēku plūsmu. No valdības sagaidām skaidru vēstījumu par nepārtrauktu plaša patēriņa preču pieejamību turpmākajās nedēļās, lai neradītu aizliegtā augļa efektu un iespējami mazinātu pircēju plūsmu uz veikaliem darba dienās – it īpaši šajā pirmssvētku laikā," uzsver "Maxima Latvija" korporatīvais vadītājs Jānis Vanags.

"Vadoties pēc vairāku gadu pieredzes, "K-Senukai" veikalos novērojams neliels pieaugums tirdzniecības apjomos. Tas saistīts nevis ar Ziemassvētku periodu, bet gan ar neskaidrību un sabiedrības bažām par iespējamiem valdības stingrākajiem ierobežojumiem," stāsta "Kesko Senukai Latvia" mārketinga vadītāja Marija Jakovļeva.

""K-Senukai" strikti kontrolē pircēju plūsmu savos veikalos saskaņā ar valdības noteiktajām prasībām un iekšējiem noteikumiem. Lai gan redzam šim gada periodam tipisku pieprasījumu pēc noteiktām precēm, situācija, kad veikali ir pārpildīti, tiek novērsta, piemērojot drošības pasākumus visos K-Senukai veikalos. Vienlaicīgi veikalos drīkst atrasties ierobežots pircēju skaits, veikala apmeklēšana un apkalpošana bez sejas maskas ir aizliegta, veikala telpās izvietoti vairāki informatīvie materiāli, un klientiem tiek atgādināts pastāvīgi par 2 metru distanci, dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un citu drošības prasību ievērošanu," saka Jakovļeva.

"Lai nodrošinātu pircēju un darbinieku drošību, "K-Senukai" ir pagarinājis veikalu darba laiku, ierobežojis iepriekš plānotās reklāmas aktivitātes un pastāvīgi aicina pircējus iepirkties internetveikalā, pasūtīt preces pa telefonu vai e-pastā," norāda Jakovļeva.

Viņa arī skaidro, ka piektdien, 18. decembrī, "K-Senukai" veikali visā Latvijā strādās līdz pulksten 24.

"Tirdzniecības centrā "Alfa" cilvēku skaits ir mainīgs, un centrā tiek ievērotas visas valdības noteiktās prasības, katra tirdzniecības vieta atbild par savu veikalu, savukārt centra apsardze rūpējas par to, lai cilvēki nēsātu sejas maskas," stāsta tirdzniecības centra "Alfa" pārstāve Ilze Aizsila.

Ja kāds masku piemirsis mājās, tad to bez maksas veikals piedāvā informācijas centrā. "Audio un vizuālā veidā regulāri atgādinām apmeklētājiem par distances un personīgās higiēnas ievērošanu un aicinām cilvēkus būt atbildīgiem, ievērojot noteiktos ierobežojumus. Tirdzniecības centrā "Alfa" ir cilvēku skaitītājs, kas atspoguļo, kāds cilvēku daudzums apmeklētāju konkrētajā brīdī uzturas tirdzniecības centrā, līdz ar to ir iespējams izsekot un kontrolēt cilvēku daudzumu, lai uz katru cilvēku saglabātos 15 m2 platība," skaidro Aizsila.

Šobrīd situācija tiek kontrolēta un tirdzniecības centrā "Alfa" maksimāli noteiktais cilvēku skaits ir normas robežās, sacīja Aizsila. Gadījumā, ja apmeklētāju plūsma pietuvināsies maksimāli atļautajam cilvēku daudzumam tirdzniecības centrā, tad tiks piesaistīts apsardzes dienests, kas kontrolēs cilvēku skaitu.

Savukārt lai mazinātu cilvēku pulcēšanos tirdzniecības centrā un prognozējot apmeklētāju skaita pieaugumu dienā pirms stingrāku ierobežojumu stāšanās spēkā, tirdzniecības centrs "Alfa" pagarina darba laiku piektdien, 18. decembrī, nosakot to līdz pulksten 24.00, vēlāk precizēja Aizsila.

Tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce stāsta, ka tirdzniecības centrs šobrīd nav pārpildīts. Vienlaikus gan ir vērojams samērīgs cilvēku pieplūdumus, kas jau bija paredzams pirms tam. Līdzās visiem citiem drošības pasākumiem, kopš 9. decembra Dominas darba laiks ir pagarināts par vienu stundu, un šobrīd centrs strādā līdz 22:00, lai iedzīvotāji varētu sarūpēt visu nepieciešamo gaidāmajiem svētkiem ātri un bez liekas drūzmēšanās.

Iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole" cilvēku plūsma ir palielinājusies un šāda aktivitāte tieši pirms Ziemassvētkiem ir saprotama, norāda Iepirkšanās un izklaides centra "Akropole" vadītāja Zane Kaktiņa, piebilstot, ka dienas vidū apmeklētāju aizpildījums nepārsniedza 40% no atļautā cilvēku skaita, kas drīkst vienlaicīgi uzturēties iepirkšanās centrā. Tirdzniecības centrs turpinās pastiprināti sekot līdzi apmeklētāju plūsmai un drošības noteikumu ievērošanai.

Tāpat kā līdz šim, apsardzes darbinieki seko līdzi, vai visiem apmeklētājiem ir sejas maska un nepieciešamības gadījumā izsniedz tās bezmaksas.

Rūpējoties par gaisa kvalitāti, ko ieelpo iepirkšanās centra apmeklētāji un darbinieki, "Akropoles" ventilācijas sistēmas darbojas svaiga gaisa režīmā, kas mazina vīrusa izplatības iespējas. Visos "Akropoles" liftos ir iebūvētas specializētas gaisu attīrošas iekārtas, kas ir īpaši svarīgi šaurās platībās. "Akropole" eskalatoros ir iemontēti speciāli rokturu dezinfekcijas mehānismi ar UV starojumu, kas cīnās ar vīrusiem un baktērijām. Roku dezinfekcijai pie ieejām ir pieejami vairāki bezkontakta roku dezinficēšanas aparāti. Iepirkšanās centrā tiek turpināta arī regulāra saskarsmes virsmu dezinfekcija un citi drošības pasākumi.

Vairāk nekā 50 veikali un pakalpojumu sniedzēji iepirkšanās un izklaides centrā "Akropole" ir pagarinājuši savu darba laiku – darba dienās līdz plkst. 22:00, atsevišķi nomnieki līdz plkst. 23:00.

Šobrīd, neskatoties uz plānotajiem ierobežojumiem, modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" apmeklētāju plūsma ir normas robežās, stāsta "CBRE Baltics" aktīvu pārvaldes direktore Iveta Priedīte. Pie katra veikala ir izvietota informācija par maksimālo cilvēku skaitu, kas vienlaicīgi var uzturēties veikalā. Gan nomnieki, gan tirdzniecības centra apsargi uzrauga, lai katrā no veikaliem netiktu pārsniegts maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits. Piemēram, daži veikali nodrošina ierobežotu piekļuvi, ja platība ir maza, bet pieprasījums liels. Šādos gadījumos, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības, apmeklētāji gaida izretinātā rindā tirdzniecības centra gaitenī. Pie visām tirdzniecības centra ieejām ir izvietotas bezkontakta dezinfekcijas iekārtas, pastiprināti uzkopjam un dezinficējam telpas, nodrošinām bezmaksas sejas maskas tiem apmeklētājiem, kuri tirdzniecības centru apmeklējuši bez maskas. Tāpat izvietoti arī informatīvie materiāli. Kas atgādina par epidemioloģiskajām drošības prasībām.

"Rīga Plaza" ir pagarinājis darba laiku 17. un 18. decembrī par 2 stundām un strādās no plkst. 9:00-22:00, lai nodrošinātu vienmērīgāku apmeklētāju plūsmu.

"Cilvēku plūsmu kontrolējam un uzraugam arī ar īpašas sistēmas palīdzību – redzam, cik cilvēku vienlaicīgi uzturas tirdzniecības centrā. "Rīga Plaza" ar drošu distanci vienlaicīgi var atrasties līdz 4000 cilvēku - katram apmeklētājam tiek nodrošināta 15 m2 liela platība," norāda Priedīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!