Foto: Renars Koris

Otrdien Kuldīgā svinīgi atklāts pārbūvētais reģionālā autoceļa Kuldīga–Skrunda–Embūte (P116) posms no Kuldīgas rotācijas apļa līdz pagriezienam uz Pelčiem (krustojumam ar vietējo autoceļu Kuldīga–Pelči–Kaltiķi (V1293) (2,33.– 6,84. km)) un jaunizbūvētais gājēju un velosipēdistu ceļš no Kuldīgas līdz Ābeles ciemam, informē VAS "Latvijas Valsts ceļi".

Autoceļa Kuldīga–Skrunda–Embūte maršruts nodrošina savienojumu ar Liepājas šoseju (A9), savieno Kuldīgu ar novada pilsētu Skrundu, kā arī Embūti Dienvidkurzemes novadā.

"Kuldīgas un tās apkārtnes iedzīvotājiem šovasar nākas rēķināties ar pamatīgiem satiksmes ierobežojumiem, jo ceļa būvdarbi notiek uz vairākiem reģionālajiem autoceļiem ap Kuldīgu. Bet pēc būvdarbu pabeigšanas visi ceļu lietotāji varēs novērtēt šos ieguldījumus. Posms no Kuldīgas līdz pagriezienam uz Pelčiem ir pilnībā pārbūvēts, un, pateicoties pašvaldības līdzfinansējumam, te ir izbūvēta arī gājēju un velosipēdistu infrastruktūra," atklāšanas pasākumā norādīja LVC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis.

Posma pārbūve sākās 2020. gada septembrī un šogad turpinājās pēc tehnoloģiskā pārtraukuma. Darbus veica SIA VIA par līgumcenu 3 114 186 eiro (ar PVN), tai skaitā, 320 000 eiro gājēju un velosipēdistu ceļa izmaksas, kuras sedza pašvaldība. Autoceļa pārbūve finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, savukārt gājēju un velosipēdistu ceļa izbūvi finansēja Kuldīgas pašvaldība.

Būvdarbu posmā veikta pilnā segas pārbūve, izbūvējot salturīgo kārtu, nesaistītu minerālmateriālu pamatu un divās kārtās ieklājot asfaltbetona segumu. Sakārtota ūdens atvade, izrokot grāvjus abpus ceļam ar preterozijas risinājumiem virāžu zonās, izbūvētas caurtekas 453 m kopgarumā. Atjaunots Graudu un Ganību ielas satiksmes mezgls – rotācijas aplis, kur izbūvēta arī jauna apgaismes līnija, pārbūvēti sadzīves kanalizācija un ūdensvada posmi. Atjaunotas desmit pieturvietu platformas, pieturvietā "Kaltiķi" uzstādīts pieturvietas paviljons.

Satiksmes intensitāte Kuldīga–Skrunda–Embūte posmā pie Kuldīgas starp rotācijas apļiem 2019. gadā bija 4466 automašīnas diennaktī, 2020. gadā – 3000 automašīnu diennaktī, kravas transporta īpatsvars abos gados bijis 4 %.

Patlaban turpinās būvdarbi vēl vienā autoceļa P116 posmā no pagrieziena uz Pelčiem līdz pat Skrundai (6,84.–35,13. km). Gandrīz 30 km garumā veiks ceļa iesēdumu remontu, šķērsprofila izlīdzināšanu un ieklās jaunu asfalta dilumkārtu, kā arī atjaunos 11 pieturvietu platformas un tās aprīkos ar jauniem soliņiem un atkritumu urnām.

Šogad būvdarbi notika un turpinās vēl vairākos posmos Kuldīgas apkārtnē. Augstā pabeigta seguma atjaunošana uz reģionālā autoceļa Talsi–Stende–Kuldīga (P120) septiņu kilometru posmā no Kuldīgas Talsu virzienā.

Uz Kuldīgas apvedceļa (P118) viena kilometra posmā, kā arī nepilna kilometra posmā pie tilta pār Ventu uz reģionālā autoceļa Ventspils–Kuldīga–Saldus (P108) patlaban notiek ceļa segas pārbūve. Savukārt virzienā uz Saldu uz reģionālā autoceļa Ventspils–Kuldīga–Saldus (P108) atjauno asfaltbetona segumu posmā no 59,38. līdz 70,28. km. Segumu atjauno arī uz Kuldīgas apvedceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!