Foto: Publicitātes attēli
Publiskā metu konkursā par teritorijas attīstības vīziju apbūvei Daugavas labajā krastā (kvartālā starp Salu tiltu, Krasta ielu un Daugavu (vēsturiskās Zvirgzdu salas teritorija)) sāncensībā starp 13 darbiem no piecām valstīm žūrija par labāko atzinusi dāņu arhitektu biroja "Arrow Architects ApS" piedāvājumu, informē SIA "Krasta City".

Attīstītāja pārstāvji norāda, ka "Krasta City" būs A klases biznesa komplekss un publiski pieejama apbūve Daugavas labajā krastā. Plānotajā daudzstāvu apbūvē (līdz 17 stāviem) īpaša uzmanība tiks pievērsta infrastruktūras pieejamības, dzīves telpas kvalitātes, darba vides, videi draudzīgu risinājumu un izmaksu efektivitātes jautājumiem, vienlaikus nodrošinot unikālu atrašanās vietu pilsētas galveno ceļu krustpunktā un skatu uz Daugavu.

"Krasta City" pārstāvis Martti Krass norāda, ka žūrijai nebija viegli pieņemt lēmumu; to apliecina arī fakts, ka kopumā konkursā ir pieci laureāti. Diemžēl var realizēt tikai vienu no piedāvājumiem, un šoreiz lēmums nosliecās par labu "Arrow Architects ApS" redzējumam, kas arī kalpos par pamatu visas teritorijas attīstīšanai kopumā, to sākot ar pirmo kārtu, kuras ietvaros tiks izbūvēta projektam nepieciešamā infrastruktūra, un labiekārtota pieguļošā teritorija.

"Pasaule mainās un līdz ar to mainās veids, kā mēs dzīvojam. Mūsu piedāvājums fokusējas uz to, kā izskatīsies nākotne. Organiskas formas paviljoni, kas balstīti dabā, rada spēcīgu piederības un identitātes sajūtu. Dažāda apjoma ēkas nodrošinās daudzveidīgu darba vidi, kas harmoniski savienojas ar Rīgas vēsturisko panorāmu," uzskata konkursa uzvarētāju pārstāvis Ulriks Reise (Ulrik Raysse).

Iesniegtos metus vērtēja žūrija deviņu cilvēku sastāvā. Komisijā bija pārstāvēti dažādi nozares profesionāļi, pašvaldība un attīstītāju pārstāvji. Konkursa ietvaros tika vērtēti tādi kritēriji kā piedāvājuma integritāte pilsētbūvnieciskajā ainavā, arhitektoniskā kvalitāte, ēku funkcionalitāte, ilgtspējas un tehniskās kvalitātes jautājumi, sociālais un ekonomiskais lietderīgums u.c.

"Konkursa teritorija arvien ir bijusi arhitektu un projektu attīstītāju īpašas uzmanības lokā – tuvu centram un tomēr aiz Salu tilta, starp Daugavas pamatgultni un atteku rāmajiem ūdeņiem – tātad īpaša vieta, kas vizuāli teicami eksponējas plašā pilsēttelpas areālā. Vieta, kurai jau ir solīda arhitektonisko vīziju vēsture. Projekta attīstītāji, iesaistot Rīgas pilsētas arhitekta biroju, Būvvaldi un Attīstības departamentu, Latvijas Arhitektu savienību, bija sagatavojis informatīvi piesātinātu un detalizētu programmu starptautiskam metu konkursam un nodrošinājis tā pārdomātu norisi. 13 darbi no piecām valstīm ir tam apliecinājums. Labākajos darbos bija veiksmīgi apvienotas ambīcijas būt pamanāmiem Daugavas krasta siluetā un reizē radīt humānu pilsētvidi – "pilsētu pilsētā", kurā gribas atgriezties darbam , atpūtai un izklaidei. Pašas vietas un konkursā prezentēto arhitektonisko ideju potenciāls tam ir," skaidro žūrijas priekšsēdētājs, arhitekts Jānis Dripe.

Kopumā visu attīstības projektu plānots īstenot desmit gadu laikā vairākās kārtās, izbūvējot vairāk nekā 155 000 m2 izmantojamās platības. Pirmās kārtas darbus ir plānots uzsākt nākamā gada nogalē. Kopējās plānotās investīcijas projektā pārsniegs 150 miljonus eiro.

Konkursa laureātu top 3:

1. "Arrow Architects ApS";

2. SIA "Sarma & Norde arhitekti";

2. Personu apvienība - SIA "Ruume arhitekti", SIA "K Forma", Ansis Šinke;

3. Personu apvienība - SIA "a part" un SIA "Ozola & Bula arhitektu birojs";

3. SIA Outofbox".

"Krasta City" būs multi-funkcionāls biznesa komplekss, ko plānots īstenot tuvāko desmit gadu laikā. Projekta īstenotāji ir starptautiski investori, kurus pārstāv nekustamā īpašuma attīstītājs "Hepsor". Kopējo plānoto investīciju apjoms pārsniegs 150 miljonus eiro.

Attēlos pieejamas uzvarējušā meta skices.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!