Foto: AFP/Scanpix/LETA
Izsoļu nams "Christie's" izsolē piedāvās iegādāties mirušās austriešu miljardieres Heidijas Hortenas privāto juvelierizstrādājumu kolekciju, kas sastāv no 700 daļām, tādējādi tā ir pasaulē lielākā un vērtīgākā šāda veida kolekcija, kas tiks pārdota izsolē. Kopējie ieņēmumi varētu pārsniegt 150 miljonus dolāru, atsaucoties uz "Christie's", raksta "Reuters".

Dažas no tās iespaidīgākajām sastāvdaļām ir Harija Vinstona 90 karātu dimanta kaklarota "Briolette of India" un dimanta gredzens, kura vērtība tiek lēsta līdz 20 miljoniem dolāru.

Kolekcijā, kas iegūta no 1970. gadu sākuma līdz Hortenas nāvei pagājušajā gadā, ietilpst arī vairāk nekā 100 "Bulgari" juvelierizstrādājumi.

Tiek lēsts, ka Hortenas kolekcijas pārdošanas cena pārsniegs 2011. gada Elizabetes Teilores kolekcijas cenas rekordu un "Maharajas & Mughal Magnificence" izsoli 2019. gadā, kas ir vienīgās divas juvelierizstrādājumu kolekcijas, kas izsolē ienesušas vairāk nekā 100 miljonus ASV dolāru.

"Christie's" informē, ka ienākumi no izsolēm tiks novirzīti Heidijas Hortenas fondam, kas atbalsta labdarības pasākumus, tostarp veselības aprūpes un bērnu aizsardzības jomā.

Pirms piekrišanas kolekciju izsolīt, "Christie's" paziņoja, ka ir ņēmusi vērā Hortenas mirušā pirmā vīra, vācu universālveikala magnāta Helmuta Hortena uzņēmējdarbības praksi, kurš kara laikā "pirka ebreju uzņēmumus, kas tika pārdoti piespiedu kārtā".

"Svarīgi ir tas, ka mēs esam bijuši pilnīgi caurspīdīgi," aģentūrai "Reuters" sacīja "Christie's" starptautiskais juvelierizstrādājumu vadītājs Rahuls Kadakia. "Mēs pārdodam šo kolekciju ar nosaukumu "Horten", atklājot tās identitāti. Tā netiek pārdota kā anonīma kolekcija."

"Christie's" paziņoja, ka tā sniegs "nozīmīgus ieguldījumus" no saviem pēdējiem ieņēmumiem ebreju organizācijām, lai veicinātu holokausta izpēti un izglītību šajā jomā. Plānoto atvēlēto summu gan izsoļu nams neatklāja.

"Protams, mēs nevaram izdzēst vēsturi," uzsver "Christie's" Ženēvas juvelierizstrādājumu nodaļas vadītājs Makss Fosets. "Bet mēs ceram, ka līdzekļi no šīs pārdošanas tiks novirzīti labiem mērķiem nākotnē."

"Christie's" trešdien un piektdien Ženēvā izsolīs 400 sastāvdaļas un rīkos izpārdošanu tiešsaistē. Novembrī tā rīkos otro tiešsaistes izpārdošanu atlikušajai kolekcijas daļai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!