Foto: SIA “Lauder Architects”

Jūrmalas pilsētas dome Ķemeros, E. Dārziņa ielā 28, plānojusi daudzfunkcionāla, interaktīva dabas tūrisma centra būvniecību, informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Elita Cepurīte.

Projekta īstenošanai nepieciešamās kopējās izmaksas ir 8,2 miljoni eiro, kur ERAF finansējums ir 5,01 miljons eiro, valsts budžeta dotācija 0,13 miljons eiro, bet Jūrmalas pilsētas domes līdzfinansējums ir 3,06 miljoni eiro.

Jūrmalas pilsētas dome ieceres īstenošanai 2020. gada nogalē ir izsludinājusi būvdarbu un būvuzraudzības iepirkumu konkursu. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir 2021. gada 29. janvāris. Būvdarbus plānots uzsākt šogad un pabeigt 14 mēnešu laikā.

Projekta "Daudzfunkcionāla dabas tūrisma centra jaunbūve un meža parka labiekārtojums Ķemeros" īstenošanai Jūrmalas pilsētas pašvaldība ir piesaistījusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Projekta mērķis ir revitalizēt daļu Jūrmalas pilsētas Ķemeru teritorijas, atjaunot degradētās teritorijas, nodrošināt videi draudzīgu un ilgtspēju veicinošu teritoriālo izaugsmi, sekmēt saimniecisko darbību un jaunu darba vietu radīšanu Jūrmalas pilsētā.

Dabas tūrisma centrā, izmantojot inovatīvus un interaktīvus risinājumus, apmeklētājiem iesaistošā veidā tiks sniegta iespēja izglītoties, izklaidēties un izzināt dabu.

Viens no būtiskākajiem dabas izglītības centra darbības virzieniem būs pamata ekspozīcija par dabu, procesiem dabā un tās mijiedarbību ar cilvēku, akcentējot Jūrmalas dabas bagātības un daudzveidību atbildību par dabiskās vides saglabāšanu.

Dabas tūrisma centrā būs arī mainīgās ekspozīcijas, konferenču zāles un telpas pasākumiem, kafejnīcai, kā arī atvērtā tipa biroja telpas. Ēka plānota gandrīz 4000 m² platībā.

Iecerēts arī labiekārtot līdzās esošā meža parka teritoriju Tūristu ielā 17 un izbūvēt Sēravotu ielu. Meža parks papildinās daudzfunkcionālā dabas tūrisma centra izglītojošo funkciju. Meža parkā tiks atjaunots vēsturisko pastaigu taku tīkls, ierīkots bērnu rotaļu laukums, neliela brīvdabas estrāde, soliņi atpūtai un izvietotas dabas izziņas informācijas zīmes, kā arī veikti citi labiekārtošanas darbi.

Dabas izglītības centra būvprojektu izstrādāja arhitektu birojs SIA "Lauder Architects", pastāvīgās ekspozīcijas tehnisko projektu – SIA "Dd Project" apvienībā ar SIA "Solavi", savukārt centra koncepcijas un satura veidošanā iesaistīti Latvijas Universitātes zinātnieki un pētnieki kopā ar dažādu jomu ekspertiem.

Īstenojot plānoto projektu, tiks sakārtota teritorija Ķemeru apkaimē 15,74 ha platībā, pielāgojot to komersantu darbībai, tiks radītas jaunas darba vietas, uzsver Cepurīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!