Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Pašreizējie ierobežojumi ir grūti realizējami dzīvē," komentējot situāciju tirdzniecības centros pēc ārkārtējās situācijas ierobežojumu ieviešanas, saka "Rīga Plaza" vadītāja Irīna Toropova. Kā novēroja "Delfi Bizness", tirdzniecības centros zonas, kur iespējams iekļūt tikai ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, norobežo sarkanbaltas plastmasas lentes, bet apsardzes personāls pārbauda apmeklētāju sertifikātus, savukārt pie vakcinācijas centriem veidojas pamatīgas rindas.

Vairāki cilvēki arī patvaļīgi šķērsoja novilkto lenti, neuzrādot sertifikātu, novēroja "Delfi Bizness".

"Mūsu tirdzniecības centrā visiem pirmās nepieciešamības preču veikaliem nav iespējams nodrošināt atsevišķu plūsmu. Labākais risinājums būtu atvērt tirdzniecības centra koplietošanas telpas visiem apmeklētājiem, bet otrās nepieciešamības preču veikalos nodrošināt drošu epidemioloģisko vidi un pārbaudīt apmeklētāju sertifikātus pie konkrētā veikala ieejas," pauž Toropova.

Taujāta, kāds režīms ieviests viņas vadītajā centrā, Toropova saka: "Modes un izklaides centrs "Rīga Plaza" strādā Ministru kabineta (MK) noteikumos noteiktajā kārtībā – daļa pirmās nepieciešamības preču veikalu ("Maxima", "Jānis Sauka", "10Hits", "Pet City", Narvesen, Vakcinācijas centrs, Lage Gastronomija, Apotheka, Aphoteka Beauty, Bite, "Fielmann", "Optio", "Drogas", "Food court" zona ēdienu līdzņemšanai) ir pieejami pilnīgi visiem apmeklētājiem, taču pārējie veikali atrodas "drošajā" zonā, kur piekļuve iespējama tikai ar vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu.

Pirmās nepieciešamības preču veikali, kuriem ir iespējams nodrošināt atsevišķu piekļuvi, ir nodalīti no pārējās tirdzniecības centra zonas un tos var apmeklēt pilnīgi visi apmeklētāji. Attiecīgi, lai dotos tālāk par šiem veikaliem, nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu." Tirdzniecības centra vadītāja arī atzīst, ka sertifikātu pārbaude katram apmeklētājam nepieciešams lielāks skaits darbinieku, kā arī bijis jāiegādājas papildu aprīkojums, lai pārbaudītu sertifikātus. Savukārt Vakcinācijas centrs "Riga Plaza" telpās strādās tāpat kā līdz šim, ar atsevišķu ieeju un piekļuvi no ārpuses.

Jau ziņots, ka līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī spēkā stājušies ierobežojumi tirgotājiem un sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Liela daļa ierobežojumu attiecas uz pret Covid-19 nevakcinētajiem cilvēkiem, kuri nedrīkst apmeklēt, piemēram, virkni veikalu un pasākumu. Tāpēc lielākā daļa tirdzniecības centru no pirmdienas darbojas divos drošības režīmos -"zaļajā", kas ar Covid-19 sertifikātu ļaus apmeklēt visus veikalus, un "sarkanajā", bez sertifikāta ļaujot apmeklēt tikai pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas.

Komersantiem, pirmkārt, rūpīgi jākontrolē, kurš ir vakcinēts, kurš ne, kā arī jāspēj regulēt dalīta klientu plūsma, piemēram tirdzniecības centros, kur ir gan veikali, ko var apmeklēt visi, gan tādi, ko drīkst apmeklēt tikai ar sadarbībspējīgu sertifikātu.

Daļa pakalpojumu sniedzēju jau paziņojuši, ka strādās tikai tā saucamajā "zaļajā režīmā", savukārt, piemēram, lielie pārtikas tirgotāji paziņojuši par darba laika pagarināšanu, kā arī ziņo, ka pie viņiem varēs iegādāties arī nepārtikas preces.

Savukārt skaistumkopšanas saloni varēs strādāt "dzeltenajā režīmā", ja tiem ir atsevišķas telpās, kur apkalpot nevakcinētos klientus, kas var uzrādīt negatīvu Covid-19 testu pirms individuāla pakalpojuma saņemšanas, skaidro Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijā. Tie, kas šīs prasības nevar ievērot, var strādāt "zaļajā režīmā". Savukārt bērniem varēs sniegt pakalpojumu, ja ir derīgs negatīvs skolā veiktais Covid-19 tests, bet bērnu dārza vecuma bērniem, ja vecākiem ir sadarbībspējīgs sertifikāts.

Ministru kabinets piektdien lēma, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav slimību pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības preču veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus, nolemts Krīzes vadības padomē (KVP).
Mazumtirdzniecības jomā nevakcinētiem cilvēkiem būs pieejami tikai pašu nepieciešamāko preču veikali.

Cilvēki ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu drīkstēs apmeklēt arī citas tirdzniecības vietas, kurām jānodrošina apmeklētāju kontrole. Gan veikalos, gan tirgos apmeklētājiem un personālam būs pareizi jālieto sejas maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!