Foto: Publicitātes foto
Šā gada 9. jūlijā ekspluatācijā tika nodots daudzdzīvokļu ēku komplekss Rīgā – Filozofu rezidence, kas atrodas Raņķa dambī 34. Šīs ēkas ir arhitektūras veltījums 18. gadsimta vācu filozofiem un apgaismotājiem Johanam Georgam Hāmanim un Johanam Gotfrīdam Herderam, kuri, Rīgā pavadot laiku, smēlās iedvesmu no apkārtējās vides, informē projekta attīstītāji.

Ēku arhitektūra ir turpinājums kvartāla ģenerālkoncepcijai. Vizuāli ēkas atgādina citu uz citas saliktu grāmatu kaudzi, kurā katrs stāvs ir jauna grāmata, jauns saturs ar savu filozofiju. Katra dzīvokļa terašu un balkonu atšķirīgais izmērs un novietojums palīdz arhitektam paveikt šo sarežģīto uzdevumu – vizualizēt šo tēlu un sniegt iemītniekiem iespēju baudīt meditatīvu mieru. Skatu dēļ, kas paveras uz Filozofu aleju un Vecrīgu, pirmais dzīvojamais stāvs ir pacelts 14 metru virs zemes, zemes līmenī ir tikai nesošās kolonnas un halle ar 12 metru augstiem griestiem, kurā projekta iemītnieku vajadzībām atradīsies plaša bibliotēka.

Daudzdzīvokļu ēku kompleksa būvniecību uzsāka 2017. gada oktobrī, investīciju apmērs sasniedza 20 miljonus eiro. Projektā ir 120 biznesa klases apartamenti. Iemītnieku rīcībā tiks nodota labiekārtota teritorija, pazemes un virszemes autostāvvietas.

Arhitekts Kronbergs pauž pārliecību, ka Filozofu rezidences būvniecība pozitīvi ietekmēs visa Daugavas kreisā krasta attīstību. "Šīs ēkas Rīgas kreisajam krastam dos jaunu siluetu un sniegs savu artavu arī pilsētplānošanas un infrastruktūras jomā, pamazām veidojot zonu, ko mēs saucam par Jauno centru. Ķīpsalas dienvidu gals ar laiku, domājams, izveidosies par Rīgas jauno biznesa centru ar augstbūvēm. Filozofu rezidence ir labs iesākums šīs teritorijas attīstībai," viņš piebilst.

Filozofu rezidence ir viens no mūsdienīgākajiem jaunajiem projektiem visā Latvijā, vienlaikus arī izaicinājumiem bagāts projekts, jo abās daudzdzīvokļu ēkās, īstenojot projekta autoru arhitektonisko vīziju, bija jāizbūvē sarežģīti tehniskie risinājumi. Piemēram, viens no lielākajiem izaicinājumiem bija ēku augstāko stāvu izbūve, jo, sākot ar 10. stāvu, ēku platība palielinās," skaidro Filozofu rezidences būvnieka "Velve" pārstāvis Toms Reiziņš.

"Filozofu rezidence nosaka pavisam jaunus biznesa klases mājokļu standartus Latvijā. Piemēram, izvēlējāmies dārgāku un vizuāli pievilcīgāku apdares metodi, ar kuru ieguvām pārklājumu, kas ir daudz izturīgāks pret laikapstākļu ietekmi. Mūsu torņu pašattīrošās keramikas fasāde saules staru ietekmē rada skābekli. Dzīvokļos izmantoti dubultā stikla pakešu logi koka rāmjos ar alumīnija plāksnēm, kuru siltuma vadītspējas koeficients ir 0,5," stāsta attīstītāju kompānijas "R.Evolution" valdes loceklis Aleksejs Zagrebeļnijs, piebilstot, ka šobrīd dzīvokļu pārdošana notiek "Haman" ēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!