Foto: Publicitātes attēli

Rīgā durvis vērs studentiem un jauniem profesionāļiem paredzēta studio tipa dzīvokļu ēka "Shed Co-living Riga", informē projekta pārstāvji.

Projekts atrodas Mūkusalā, netālu no Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra. Šāda tipa studentu un jauno profesionāļu mājokļi ir izplatīti daudzās Eiropas valstīs, taču Latvijā tas ir pirmais šāda tipa projekts.

"Shed Co-living Riga" būs 240 pilnībā mēbelēti vienvietīgi vai divvietīgi moderni studio tipa dzīvokļi ar privātām virtuvēm un vannas istabām, taču šī studentu un jauno profesionāļu nama priekšrocības nebeidzas aiz istabiņas sliekšņa.

Iemītniekiem ir pieejamas dažādas koplietošanas telpas, kas ir piemērotas savstarpējās komunikācijas veicināšanai – kopstrādes telpas, atpūtas zona ar iespēju uz projektora skatīties filmas, koncertus vai sporta notikumus, sporta zāle, pagalms un terase. Bez dzīvokļos pieejamajām virtuvēm iemītniekiem ir iespēja izmantot arī kopīgo virtuvi, kur atrodama visa nepieciešamā sadzīves tehnika. Tāpat pieejama svaigi malta kafija un uzkodas no pašapkalpošanās automātiem.

Par visām telpām studentu nama iemītniekiem nav jāmaksā papildus, jo tās ir iekļautas viena mēneša īres maksā. Tāpat regulāri tiks organizēti dažādi pasākumi, lekcijas, semināri un citas aktivitātes, kuru mērķis ir saliedēt iemītnieku kopienu vēl vairāk.

Saskaņā ar datiem, ko sniegusi tirgus izpētes un konsultāciju firma "Bonard", kas specializējas dažādu klašu īres dzīvojamo īpašumu tirgū, studentu mītņu skaits Rietumeiropā, jo īpaši Lielbritānijā, BENILUX reģionā, Francijā un Vācijā, vidēji ir lielāks, nekā Dienvideiropā vai Centrālajā Austrumeiropā, kur studentu un jauno speciālistu izmitināšanas tirgus attīstība vēl nav sasniegusi savu potenciālu.

Piemēram, Parīzē kopumā ir pieejamas 622 studentu mītnes un 75 039 studentu gultas (28% gultu ir privātās rezidencēs), Londonā ir pieejama 351 studentu mītne un 96 247 gultas (57% no tām privātās rezidencēs), savukārt Berlīnē ir 115 studentu mītnes un 21 637 gultas, no kurām privātas ir 33%.

Tajā pašā laikā Rīgā ir pieejamas 37 studentu mītnes un 8641 gultas, no kurām vien 979 ir privātās rezidencēs. Salīdzinot ar kopējo studentu skaitu, kas Rīgā ir 62 289, gultasvietas ir pieejamas vien 14% studentu. Ņemot vērā jauno profesionāļu pieplūdumu dažādās nozarēs, dzīvesvietu trūkums ir izjūtams vēl akūtāk, tāpēc šīs problēmas aktīvi mēģina risināt arī darba devēji.

"Shed Co-living Riga" attīstītājs ir Lietuvas aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums "I asset management", kam pieder 50% no Kauņā esošā studentu nama "Solo Society". Šī studentu mītne ir gandrīz identiska Viļņā esošajai "Shed Co-living Vilnius", pēc kuras piemēra tiek veidota arī "Shed Co-living Riga". Studenti, kuri dzīvo "Solo Society", atzīmē, ka mitināšanās šāda tipa vietā ir ne tikai attaisnojusi, bet pat pārspējusi cerības.

"SHED Co-living Riga" studentiem savas durvis vērs jau šoruden.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!