Šobrīd vēsturiskās Rīgas cirka ēkas atjaunošana atrodas saudzīgās demontāžas fināla taisnē. Šajā būvniecības fāzē tiek demontēti dažādu laikmetu uzslāņojumi, ir atsegti un daļēji izbūvēti ēkas pamati, kā arī tiek gatavotas konstrukcijas jaunā kupola uzstādīšanai, informē VSIA "Rīgas cirks".

Turpmāk, laikā līdz 2022. gada augustam, paredzēta arēnas pārbūve, izveidojot kupola balsta konstrukcijas un gaisa akrobātikas iekares punktus. Vēsturiskās konstrukcijas tiks saglabātas kā pastāvoša vēstures liecība. Tuvākajos mēnešos tiks veikti energoefektivitātes, siltumizolācijas un ventilācijas darbi, tostarp arēnā izbūvēta siltā grīda. Paredzēta arī daļēja fasādes atjaunošana.

"Šobrīd būvlaukumā jau ir izbūvēta daļa jaunās pamatu plātnes uz kuras tiek būvētas jaunas kolonas apkārt esošajam kupolam, lai uz tām vēlāk balstītu CLT (krusteniski līmēto koka paneļu) kupola konstrukciju," informē Valdis Koks, būvuzņēmuma "Aidaco Group" pārstāvis.

Atjaunošanas procesā atrastas arī dažādu laikmetu liecības – vairāk nekā gadsimtu senas izrāžu programmiņas, ar roku gleznoti reklāmplakāti no starpkaru perioda, ideoloģisko sistēmu plakāti ar uzsaukumiem, kā arī zem esošās sienu apdares atrastas agrīnāku laiku apdares elementi un ornamenti. Visi atradumi, konsultējoties ar nozares ekspertiem, tiks saglabāti. Arī pārbūves procesā demontētie materiāli un ēkas fragmenti, kam piemīt kultūrvēsturiska vērtība, tiek saglabāti atkārtotai izmantošanai ēkas eksterjerā vai interjerā, kā arī izstādīšanai ar cirka vēsturi saistītā ekspozīcijā.

Runājot par iekļaušanos termiņos, VSIA "Rīgas cirks" valdes locekle Liene Pērkone min, ka šobrīd darbi norit pēc plāna un pat grafiku nedaudz apsteidz. Līdzšinējo darbu laikā atklātas arī dažādas iepriekš nezināmas detaļas par ēkas tehnisko stāvokli. "Varbūt ēku ir pārsteidzoši redzēt šādā izskatā, bet tieši demontāžas stadijā varam ieraudzīt ne tikai atsegtus kultūrslāņus, bet arī apliecinājumu faktam, ka šai vairāk nekā 130 gadus senajai ēkai kapitālremonts nekad nav veikts un ir ļoti nepieciešams," saka Pērkone. "Veicot demontāžu, atklājas arī dažādas sarežģītas lietas. Laikā, kad ēka tika celta, tās būvniecībā tikai izmantoti daudzi otrreizējie materiāli, kas attiecīgi ir vēl vecāki par pašu ēku. Taču ar izaicinājumiem šobrīd veiksmīgi tiekam galā, jo ir izveidusies lieliska sadarbība starp visām iesaistītajām pusēm."

Šim būvniecības posmam Kultūras ministrija piesaistījusi nepilnus 5 miljonus eiro – no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un no valsts budžeta finansējuma, taču uzsāktais atjaunošanas posms ir tikai daļa no visa iecerētā pārbūves projekta. Ar laiku iecerēta finansējuma piesaiste arī black-box zāles, kā arī moderna cirka skolas un mākslas rezidenču kompleksa izbūvei. Tomēr jau pēc šī – energoefektivitātes – posma būs iespējams daudz vērienīgākā līmenī organizēt mūsdienu tehiniskajām prasībām atbilstošas cirka izrādes un cirka skolas nodarbības.

Rīgas cirka ēka būvēta 1888. gadā, un tās pastāvēšanas laikā tai nekad nav ticis veikts kapitālremonts.

Kamēr Rīgas cirka ēka tiek pārbūvēta, cirka izrādes notiek dažādās Rīgas kultūrtelpās, savukārt Rīgas cirka skolas nodarbības norit Āgenskalnā, Zeļļu ielā 25.

Jau ziņots, ka Rīgas cirka atklātajā konkursā "Rīgas cirka vēsturiskās ēkas Merķeļa ielā 4, Rīgā, pārbūve" par uzvarētāju atzīta personu apvienība "Aidaco Group", ar kuru 13. maijā noslēgts līgums par 3 201 364,43 eiro bez PVN, informēja Rīgas cirka pārstāvji. Konkurss tika izsludināts 2020. gada 25. novembrī, un tajā bija pieteikušies trīs pretendenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!