Foto: Sun-Ways/SWNS/Scanpix/LETA

Šveices jaunuzņēmums "Sun-Ways" maijā iecerējis sākt īstenot pilotprojektu, kura ietvaros izvietos saules paneļus uz sliedēm, netālu no kādas dzelzceļa stacijas Šveices rietumos, raksta ārvalstu mediji.

Enerģētikas krīzei pieņemoties spēkā, uzņēmumi domā jaunus veidus, kur izvietot saules paneļus. Arī Vācijas "Deutsche Bahn" šobrīd eksperimentē ar saules paneļu izvietošanu uz dzelzceļa gulšņiem, raksta "Euronews".

Taču Šveices uzņēmums "Sun-Ways" ir pirmais, kas patentējis noņemamu sistēmu.

"Tā ir inovācija," ziņu vietnei "Swissinfo" komentē līdzdibinātājs Baptists Daniherts. Un tas ir ļoti svarīgi, jo dzelzceļa sliežu ceļi laiku pa laikam ir jāatbrīvo, lai veiktu apkopes darbus.

Kā tas darbojas?

Šveices sliežu ceļu apkopes uzņēmuma Scheuchzer izstrādātais vilciens kursēs pa sliedēm, uz tām izvietojot fotoelektriskos paneļus. Tie darbojas "kā atritināms paklājs", skaidro "Sun-Ways".

Speciāli izstrādātais vilciens izmanto virzuļa mehānismu, lai atlocītu vienu metru platos saules paneļus.

Paneļu saražoto elektroenerģiju var izmantot, lai darbinātu tuvumā esošās dzelzceļa stacijas vai ievadītu elektrotīklā, jo tās izmantošana dzelzceļa darbībā būtu sarežģītāks process. Lai notīrītu paneļus, pasažieru vilcieniem varētu piestiprināt speciālas birstes, kas tos notīra, kad tie šķērso šo posmu. Uzņēmums informē, ka izstrādā veidu, kā izkausēt sniegu un ledu, kas sakrājas uz paneļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!