Foto: DELFI

Pārdaugavas debesskrāpju "Z-Torņi" projekta attīstītāja AS "Tower Construction Management" šobrīd ir nonākusi ķīlnieka lomā – uzņēmums pabeidzis ēku būvniecību un visus dokumentus par torņu nodošanu ekspluatācijā iesniedzis Rīgas pilsētas būvvaldē, kur šis jautājums arī iestrēdzis, un, skaļu paziņojumu pavadīts, ir sācies savdabīgs "vēstuļu futbols", kura iznākumu šobrīd neprognozē neviens. Uzņēmums kategoriski noraida pārmetumus par ēku drošumu un pauž neizpratni par izveidojušos situāciju, jo vairāku mēnešu laikā tā arī neesot saņēmis nevienu dokumentu, kurā būtu uzskaitītas iespējamās ķibeles.

Vienlaikus vērienīgā būvobjekta attīstītājs ir mainījis sākotnējo biznesa stratēģiju, kuras īstenošana neizbēgami izraisīs viļņošanos vairākās pašmāju biznesa sfērās.

Torņiem ir ambīcijas kļūt par spēlētāju galvaspilsētas biroju jeb komercplatību tirgū, kā arī rosīties konferenču telpu segmentā. Tāpat uzņēmums atteicies no sākotnējās ieceres tirgot debesskrāpja dzīvokļus, bet mēģinās ielauzties īres dzīvokļu segmentā, tirgu sašūpojot ar 200 īpašumiem. Vienlaikus torņu pakājē esošajās trīs vēsturiskajās koka ēkās plānots atvērt trīs dažāda koncepta restorānus, par kuru apsaimniekošanu jau esot panākta vienošanās ar kādu Maskavas restorānu ķēdi. Tāpat Latvijā ienāks arī starptautisks fitnesa centru operators, kurš apsaimniekošot debesskrāpju viducī uzcelto peldbaseinu.

Tikmēr Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs paziņojis, ka būtu nepieciešama visaptveroša "Z-Torņu" nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi. Šobrīd jautājumam pieslēdzies arī Būvniecības valsts kontroles birojs, kurš sācis administratīvo procesu un savas kompetences ietvaros izvērtēs "Z-Torņu" sertificēto būvekspertu profesionālo darbību ekspertīzes jomā, tostarp ekspertīzes atzinumus. Savukārt torņu attīstītājs vērsies tiesībsargājošajās iestādēs par, iespējams, apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu.

Portālam "Delfi" bija iespēja apmeklēt abus torņus, sākot no pazemes autostāvvietas līdz dzīvokļiem, birojiem, fitnesa zālēm un viena no dārgākajiem skatiem galvaspilsētā – torņa augšā plānotajām "penthause" telpām, kuras arī varētu būt vienīgā platība, kas, saņemot attiecīgu piedāvājumu, varētu tikt pārdota.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!