Foto: LETA
Vienam no lielākajiem valsts uzņēmumiem AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) pērn apturētais FSC ("Forest Stewardship Council") sertifikāts nav mazinājis valsts koksnes eksporta apjomu, uzsver portāla "Delfi" aptaujātie eksperti.

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss norāda, ka pērn Latvijas kokrūpniecības eksporta vērtība, ieskaitot ne tikai, piemēram, apaļkokus, bet arī mēbeles, varētu sasniegt 1,051 miljardu latu. Vairāk bijis vien 2007. gadā – 1,054 miljardi lati, taču, ņemot vērā, iespējamo statistikas kļūdu, nav izslēgts, ka pērn tomēr ir sasniegts jauns kokrūpniecības eksporta vērtības rekords. Aizpērn koksnes eksporta vērtība bija vairāk nekā 620 miljonu latu, savukārt 2008. gadā – vairāk nekā 700 miljoni latu.

Kokrūpniecības nozares pārstāvji uzsver, ka LVM pagājušā gada jūlijā apturētais FSC sertifikāts, kas apliecina ilgtspējīgu un saimniecisku mežu platību apsaimniekošanu, nav licis ārvalstu partneriem atteikties sadarboties ar Latvijas uzņēmumiem. Latvijas meža īpašnieku un apsaimniekotāju konfederācijas valdes priekšsēdētājs Māris Liopa saka, ka Latvijas uzņēmumus, piemēram, vienā no galvenajiem eksporta tirgiem – Lielbritānijā – pazīst pārāk ilgi, lai sertifikāta apturēšana partnerus padarītu skeptiskus pret Latvijas produktu. Vēl nesen kādā tikšanās reizē ar Skandināvijas uzņēmējiem garas sarunas laikā ne reizi nav pieminēts FSC sertifikāts. Tas ir vairāk zaudējums sabiedriskajās attiecībās, vērtē Liopa.

Arī Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks atzīst, ka dažām kompānijām, piemēram, mēbeļu ražotājiem, ir svarīgi, lai koksnei būtu FSC sertifikāts, taču kopumā FSC sertifikāta zaudēšana Latvijas eksporta apjomu līdz šim nav ietekmējusi.

LVM pārstāvis Tomass Kotovičs atzīmē, ka, vismaz līdz šim neviens uzņēmuma partneris nav atteicies no uzņēmuma produkcijas apturētā sertifikāta dēļ. Vēl šī gada pirmajā pusgadā LVM plāno "zaļo" meža apsaimniekošanas sertifikātu atgūt.

Ekspertu domas dalās arī par to, vai FSC apturēšana ir tik nozīmīga, lai vispār ietekmētu Latvijas kokrūpnieku tēlu ārvalstīs. Daļa norāda, ka daudz lielāka nozīme ir jau iepriekš izvērstai sadarbībai starp Latvijas un ārvalstu sadarbības partneriem.
Tomēr Klauss stāsta, ka, lai gan kopumā FSC apturēšana nav ietekmējusi kokmateriālu eksportu, tomēr neērtības gan bijušas. Latvijas meža industrijas pārstāvji pat aicinājuši ārzemju partnerus braukt uz Latviju un skatīties, cik Latvijas meži ir sakopti, un ka FSC apturēšana nenozīmē, ka valstī nav domāts par mežu ilgtspēju.

Latvijas galvenajā skujkoku un zāģmateriālu eksporta tirgū – Lielbritānijā – FSC spēlē lielu lomu, turpretim Latvijā – nē. "Tas ir ļoti atkarīgs no valsts. LVM iet uz to. FSC mums ir nepieciešams," uzsver Klauss. Šobrīd tuvu nobeigumam ir FSC Latvijas standarta izstrāde, ko kopā veidojušas nevalstiskās vides, sociālās un biznesa organizācijas, meža apsaimniekotāji un citi nozares dalībnieki.

Meža nozares pārstāvji arī atturīgi vērtē televīzijas kanāla "Al Jazeera" demonstrēto filmu "Latvia's Pulp Fiction", kurā norādīts, ka FSC sertifikāts LVM apturēts nesaimnieciskās rīcības un mežu izciršanas dēļ. "Es ļoti ceru, ka nē. Būtu ļoti nepatīkami, ja šādi meli un puspatiesības nograutu nozari," uzsver Klauss, vaicāts, vai filmai būs ietekme uz Latvijas kokrūpniecības eksportu. ""Al Jazeera" filma ir nekorekta. Tur katrā trešajā minūtē tu salecies un domā – kas atkal pārspīlēts?" atzīst Klauss. Tomēr pat tiesāties ar arābiem būtu grūti, jo allaž ir lietots vārds "iespējams". Kā nekorektuma piemēru viņš minēja filmā izteikto apgalvojumu, ka Latvijā divas reizes ir pārsniegta ciršanas apjoma "jauda".

Klauss pieļauj, ka filma ir veidota pret FSC sertifikātu, un Latvija izmantota vien kā instruments. Līdzīgi sižeti vai filmas ir bijušas arī pret citām valstīm, piemēram, Zviedriju. Tajos vienojošais elements bija uzbrukums FSC sertifikātam. Tiesa, viņš ir skeptisks par citu nozares speciālistu teikto, ka kāda konkurējoša valsts vēlas mazināt Latvijas nozīmi kokrūpniecības eksportā. Tā kā Latvijā strādā daudzu ārvalstu, piemēram, Vācijas, Lielbritānijas, Īslandes un Zviedrijas uzņēmumu meitas sabiedrības, tad kaitēšana Latvijas uzņēmumiem būtu uzbrukums arī pašiem sev, norāda eksperts.

Jau ziņots, ka pagājušā gada jūlijā pēc audita tika apturēts LVM izsniegtais FSC sertifikāts. Tas ir starptautisks saudzīgas mežsaimniecības dokuments, kas apliecina videi draudzīgu, sociāli atbildīgu un ekonomiski ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. FSC sertifikāta zīme ir atrodama uz visiem koksnes produktiem, kas nāk no saudzīgi apsaimniekota meža.

Taču auditori norādīja, ka LVM piederošajos mežos nav bijusi ilgtspējīga saimnieciska darbība, līdz ar to apturēja FSC sertifikātu uz gadu – līdz šā gada 17.jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!