Foto: PantherMedia/Scanpix
Gada inflācija Latvijā šā gada novembrī bija 4,2%, kas ir mazāk par attiecīgu rādītāju iepriekšējos mēnešos, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis precēm šā gada novembrī, salīdzinot ar attiecīgu mēnesi pirms gada, pieauga par 5,2%, bet pakalpojumiem - par 1,4%, liecina jaunākie CSP apkopotie dati.

Jau ziņots, ka šā gada oktobrī gada inflācija Latvijā bija 4,4%, septembrī – 4,6%, augustā – 4,7%. Savukārt šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis bija par 4,3% augstāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada.

CSP dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2011.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, nemainījās - gan precēm, gan pakalpojumiem vidējais cenu līmenis saglabājās iepriekšējā mēneša robežās. 2010.gada novembrī, salīdzinot ar tā paša gada oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām šā gada novembrī bija cenu kāpumam tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Tabakas izstrādājumi novembrī sadārdzinājās vidēji par 1,3%. Alkoholiskajiem dzērieniem, noslēdzoties akcijām, cenas pieauga vidēji par 0,5%. Galvenokārt dārgāki kļuva stiprie dzērieni (+0,6%) un alus (+1,5%).

Transporta grupā nozīmīgākie cenu kāpumi bija dīzeļdegvielai (+2,5%) un auto gāzei (+0,5%), kā arī transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumiem (+0,7%). Savukārt par 1,8% lētākas kļuva aviobiļetes.

Sezonas atlaižu ietekmē apaviem cenas pazeminājās par 3,4%, bet apģērbam - par 0,5%. Akciju rezultātā vidēji par 2,0% lētākas kļuva personīgas aprūpes preces. Cenas kritās arī mājokļa uzturēšanas pakalpojumiem, īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm, tekstilizstrādājumiem, sanatoriju, viesnīcu un tūrisma pakalpojumiem. Akciju ietekmē lētāki kļuva piena produkti, maize un graudaugu izstrādājumi, kafija, augu eļļa.

Cenas pieauga dārzeņiem, augļiem, zivīm un zivju izstrādājumiem, sulām, minerālūdeņiem. Sadārdzinājās arī datu apstrādes iekārtas, sporta un atpūtas piederumi, laikraksti, grāmatas, apdrošināšanas un ēdināšanas pakalpojumi.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 4,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!