Foto: DELFI
Inflācija Latvija turpina sarukts - vidējais patēriņa cenu līmenis maijā, salīdzinot ar aprīli, samazinājās par 0,2%, savukārt, salīdzinot  ar pagājušā gada maiju, cenu pieaugums bija 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā precēm cenas saruka par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. 
Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām maijā bija cenu kritumam transportam, mājsaimniecības precēm, kā arī cenu kāpumam pārtikai.

Kopējo cenu pieaugumu pārtikas grupā ietekmēja akciju noslēgums maizei (+1,1%), desām un žāvējumiem (+0,5%), pārējiem gaļas produktiem (+4,3%), tējai un kafijai (+4,2%), kā arī sezonālais cenu kāpums dārzeņiem (+4,7%), ko galvenokārt veidoja jaunās ražas nonākšana tirgū. Savukārt cenas samazinājās pienam un piena produktiem (-1,6%), sviestam (-1,9%), olām (-5,3%) un svaigai gaļai (-1%).

Alkoholiskajiem dzērieniem, noslēdzoties akcijām, cenas pieauga vidēji par 1,3%. Galvenokārt dārgāki kļuva stiprie dzērieni (+0,2%) un alus (+3%).

Mājokļa iekārtas cenu pazeminājumu veicināja akcijas īslaicīgās lietošanas mājsaimniecības precēm (-1,9%), darbarīkiem un ierīcēm (-0,7%), mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem (-0,4%), kā arī nelielām elektroprecēm (-0,3%).

Degvielas cenas samazinājās vidēji par 3,4%, tai skaitā 95. markas benzīnam – par 4,2%, bet dīzeļdegvielai – par 2,5%. Transportlīdzekļu apkopei un remontam cenas kritās par 1,1%, bet aviobiļetes kļuva lētākas par 1,5%.

Sezonālais cenu kāpums par 9,7% bija arī viesnīcu pakalpojumiem (izņemot dienesta viesnīcas). 

Šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,2% augstāks. Precēm cenas pieauga par 2,4%, bet pakalpojumiem - par 1,8%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,8%.

Cenu pārmaiņas patēriņa grupās 2012.gada maijā, salīdzinot ar 2012.gada aprīli 

2011.gada maijā, salīdzinot ar 2011.gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,4%.

Patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Aprīlī gada inflācija bija 2,8%, martā gada inflācija bija 3,3%, februārī - 3,4%, janvārī - 3,6%, decembrī - 4%. Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Aizvadītajā gadā inflācija sasniedza 4%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 4,9%, bet pakalpojumiem - par 1,6%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2011.gadā bija pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli un transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!