Foto: Publicitātes foto

Būvniecības izmaksu līmenis Latvijā oktobrī salīdzinot ar septembri palielinājās par 1,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Būvmateriālu cenas palielinājās par 2,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3%, savukārt strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotā informācija.

Oktobrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmējis cenu pieaugums smiltīm, dolomīta šķembām, kā arī asfaltbetonam. Savukārt kāpumu mazinoša ietekme bija darba samaksas samazinājumam ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem.

Salīdzinot ar 2020. gada oktobri, būvniecības izmaksas palielinājušās par 11,2 %. Būvmateriālu cenas palielinājās par 16,6 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 6,4 %, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 4,6 %.

2021. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem, paskaidroja CSP.

Turklāt cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2020. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90,3% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonu eiro gadā, no tiem 34% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljonus eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Pārskatu par būvniecības resursu cenām par oktobri iesniedza 95,6 % uzņēmumu, iesniegto datu apjoms un to kvalitāte būtiski neatšķiras no iepriekšējiem periodiem. Oktobrī kopējais būvniecības izmaksu indekss atbilst statistikas pamatprincipiem un vispārīgajiem kvalitātes kritērijiem, skaidro CSP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!