Foto: DELFI
SIA "EMJ Metāls" ir specializētais metāla lokšņu apstrādes uzņēmums, kas sniedz metāla lokšņu griešanas un locīšanas pakalpojumus. Uzņēmums 2018. gadā pārstrādāja 9000 tonnas metāla, bet tā nākotnes plānos ietilpst esošo iekārtu nomaiņa un doma par saules paneļu izvietošanu.

Uzņēmums dibināts 2010. gadā. Pagājušo gadu tas pabeidza ar 11,2 miljonu eiro apgrozījumu, bet iepriekšējo – 8 miljoniem eiro. Kā stāsta "EMJ Metāls" pārstāvis Agris Punculs, ar šādiem datiem un saražotā apjoma ziņā šādas specializācijas uzņēmums ir lielākais Baltijā. Uzņēmums strādā galvenokārt uz pasūtīja bāzes, neko neražojot uzglabāšanai. Tā kā uzņēmums gada laikā pārstrādā ap 9 tūkstošiem tonnu metāla, tas ļauj to iepirkt pa tiešo no rūpnīcām.

"Šodien mūsu klientus varam iedalīt divās grupās – vieni ražo savu produktu, bet otra grupa – ražo produktu kādam gala pasūtītājam –piemēram, viņi nopērk detaļas no mums, un tad paši gatavo tālāk," stāsta Punculs. Klientu loks ir plašs un arī tas apjoms, ko uzņēmums pārdod Latvijā, tāpat iet reeksportā. "Vietējā tirgū paliek vien 5-10%," atzīst Punculs. Vienīgās jomas, kurās uzņēmums vēl nav sevi apliecinājis, ir aviācija, medicīna un dzelzceļā jeb jomās, kas tiek stipri regulētas.

Kā galvenās eksporta valstis uzņēmuma pārstāvis min Nīderlandi, Beļģiju, Skandināvijas valstis, Dāniju, Lietuvu un Igauniju. Savukārt eksporta apjoms gada laikā ir izaudzis no 1,89 miljoniem 2017. gada līdz 3,87 miljoniem 2018. gadā.

Pašreizējās iekārtas ļauj apkalpot 90% no ienākošā pieprasījuma, saistībā ar lokšņu apstrādi, sākot ar ļoti mazām detaļām līdz pat detaļām sešu metru garumā. Tam palīdz 2016. gadā uzņēmuma veiktās investīcijas 2,9 miljonu eiro apmērā, kad nopirktas virkne iekārtu, kas palīdz griezt un locīt metālu. Uzņēmums strādā ar melno metālu, alumīniju un nerūsējošo tēraudu.

Uzņēmuma nākotnes plānos ietilpst vecāku iekārtu nomaiņa pret jaunām un tiek apsvērta doma par saules paneļu izvietošanu.

"EMJ Metāls" ir arī viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2019" konkursā, kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" lielo/vidējo komercsabiedrību grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!