Foto: Publicitātes foto

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia vide" klientu skaits Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā, kuri šķiro bioloģiskos atkritumus, šajā rudenī palielinājies aptuveni sešas reizes, salīdzinot ar pagājušā gada rudeni, pavēstīja kompānijas sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Alise Zvaigzne.

Viņa atgādināja, ka ir pagājuši deviņi mēneši, kopš Rīgā un Pierīgā stājās spēkā prasība dalīti no kopējiem sadzīves atkritumiem šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus.

"Eco Baltia vide" saviem klientiem šo atkritumu dalītās vākšanas iespējas piedāvā no 2018. gada, tomēr uzņēmums novērojis, ka straujākais šķirotāju skaita pieaugums noticis tikai šogad. Salīdzinot ar pērnā gada rudens mēnešiem, klientu skaits, kuri šķiro bioloģiskos atkritumus, palielinājies teju sešas reizes - no aptuveni 70 klientiem 2020. gada septembrī, līdz gandrīz 400 klientiem pašreiz.

"Eco Baltia vide" valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts sacīja, ka straujais šķirotāju skaita pieaugums parāda, ka cilvēkus itin labi motivē stingrāki nosacījumi attiecībā uz atkritumu šķirošanu. "To apliecina arī citu valstu pieredze, kur atkritumu dalītā vākšana ir kā norma un cilvēkiem nerodas jautājumi, kāpēc to ir jādara. Bioloģisko atkritumu šķirošana Latvijā ir samērā jauna prakse un tā vēl kopumā ir uz attīstības sliekšņa," teica Aizbalts.

Vienlaikus viņš aicināja to ieviest kā paradumu jau pašreiz. "Jo, pirmkārt, tādējādi iespējams samazināt nešķiroto atkritumu apjomu un attiecīgi arī izdevumus par to apsaimniekošanu, kas īpaši svarīgi būs nākamgad, kad paredzēts būtisks kāpums poligonu tarifos par nešķiroto atkritumu apglabāšanu. Otrkārt, tādā veidā tiek saudzēta apkārtējā vide," sacīja Aizbalts.

Pēc kompānijā sniegtās informācijas, līdz ar iedzīvotāju augošo aktivitāti šķirot bioloģiskos atkritumus, būtiski palielinājies arī pārstrādei nodotais šo atkritumu apjoms. Ja vēl pērn vasaras mēnešos pārstrādei novirzītas vidēji ap 170 tonnas zaļo dārza un pārtikas atkritumu, tad šogad tajā pašā periodā - vidēji ap 650 tonnām.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Eco Baltia vide" reģistrēta 1996. gadā, un tās pamatkapitāls ir 203 470 eiro. Kompānija pieder AS "Eco Baltia", bet uzņēmuma patiesā labuma guvēja ir Lietuvas pilsone Deimante Korsakaite. 2020.gadā "Eco Baltia vide" apgrozījums bija 24,092 miljoni eiro, kas ir par 28,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 12,3 reizes, sasniedzot 3,303 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!