Foto: DELFI
Saistībā ar eiro kursa svārstībām un nestabilitāti Eiropas austrumos sadārdzināsies alkoholiskie dzērieni, norāda alkholisko dzērienu izplatītājas SIA "Liviko" vadītājs Genādijs Kļepikovs.

Viņš atzīmē, ka pēdējā pusgada laikā ražotāji ir pakāpeniski paaugstinājuši produkcijas cenu, taču alkohola importētāji turpināja to piegādāt veikaliem par līdzšinējo, paši uzņemoties cenu starpības radītos zaudējumus. Līdz ar nodokļa likmes izmaiņām, kas stāsies spēkā 1.augustā, produkcijas cenas tiks koriģētas un pieaugs vidēji par 1-10% atkarībā no alkohola veida un ražotāja.

"Jau kopš janvāra daudzi ražotāji paaugstinājuši produkcijas cenas. Tas saistīts gan ar eiro kursa svārstībām, gan Krievijas noteikto importa aizliegumu un rubļa vērtības krišanos, gan politisko nestabilitāti Eiropas austrumos. Šajos tirgos negūto peļņu ražotāji pārliek uz stabilajiem tirgiem, arī Baltiju, pat ja tas ir salīdzinoši neliels. Līdz ar to Latvijas veikali tagad ir spiesti paaugstināt alkoholisko dzērienu cenas vienlaikus divu iemeslu - akcīzes nodokļa un ražotāju cenu politikas - dēļ, paši no tā negūstot nekādu labumu," skaidro Kļepikovs.

Cenu pieaugums būšot salīdzinoši neliels, uzskata Kļepikovs, piebilstot, ka lielākoties 1-5% apmērā. Atsevišķos gadījumos tas var sasniegt 10%. Skaitliskā izteiksmē viena alkoholiskā dzēriena pudele varētu sadārdzināties par dažiem desmitiem centu.

"Līdz šim mēs turpinājām alkoholiskos dzērienus piegādāt veikaliem par nemainīgu cenu, gaidot valdības lēmumu par akcīzes nodokļa paaugstināšanu. Nevēlējāmies, lai pircējiem būtu jāpiedzīvo cenu kāpums divreiz īsā laika posmā un lai veikaliem būtu divreiz jāmaina cenas, kaut arī šis lēmums mums radīja finansiālus zaudējumus," klāsta Kļepikovs.

Jau vēstīts, ka no 1.augusta tiks palielināta akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem. Stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem tā pieaugs no 1337,5 eiro par 100 litriem absolūtā spirta līdz 1360 eiro. Pašlaik spēkā esošā likme vīnam ir 64,03 eiro par 100 litriem, bet pēc 1.augusta tā palielināsies līdz 70 eiro, tāpat no 64,03 eiro līdz 70 eiro pieaugs akcīzes nodoklis raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6%. 

Savukārt raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodoklis būs 64 eiro. Akcīzes nodoklis alum pieaugs no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro.

Kā ziņots iepriekš, no valsts budžetā iegūtajiem līdzekļiem saistībā ar akcīzes nodokļa palielināšanu plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klases skolēniem.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Liviko" apgrozījums 2014.gadā bija 28,26 miljoni eiro salīdzinājumā ar 29,21 miljonu iepriekšējā gadā. Uzņēmuma peļņa pērn samazinājās līdz 488 472 eiro salīdzinājumā ar 1,25 miljoniem eiro 2013.gadā.

SIA "Liviko" dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 953 898 eiro. "Liviko" ir Igaunijas alkoholisko dzērienu ražotāja "Aktsiaselts Liviko" meitasuzņēmums.

Latvijas alkoholisko dzērienu tirgū "Liviko" aizņem 6% pēc realizācijas daudzuma litros. Importētā alkohola segmentā "Liviko" produkcija veido 15% no kopējā Latvijas importa dzērienu tirgus.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Igaunijas pilsonis Janeks Kalvi, valdes sastāvā ir arī igaunis Karts Ragnars Kits un Latvijas pilsonis Genādijs Kļepikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!