Foto: Shutterstock

Rucavas novads – neliels zemesgabaliņš, kas iespiests starp purvājiem, priežu mežiem un Baltijas jūras smilšainajām pludmalēm netālu no Lietuvas un Latvijas robežas. Šo novadu, tālu Latvijas provinci, pēdējos gados aktīvi apdzīvo lietuvieši. Viņi pērk mājas un zemesgabalus, ierīko viesnīcas, kas paredzētas viņu tautiešiem, un kopumā pārvērš Papes lauku apkaimi par daļiņu Lietuvas. "Delfi Bizness" stāsta par lietuviešu ekspansiju Kurzemes piekrastē.

Baltijas jūras pelēkie viļņi apskalo šos tuksnešainos krastus, bet auksti vēji, kas sasaucas ar kaiju kliedzieniem, vēsta par seno dievu – Pērkona, Audras, Jurates – dziedājumiem. Šajos krastos, kuršu zemēs, vienmēr ir bijušas spēcīgas pagāniskās tradīcijas. Runā, ka undīne (nāra) Jurate joprojām esot piekalta pie klints jūras dibenā starp savas dzintara pils lauskām – par to, ka nevainīgi iemīlējusi vietējo zvejnieku.

Šādas teiksmas vietējie iedzīvotāji viens otram nodeva no paaudzes paaudzē. Tiesa, ar katru gadu viņu kļūst aizvien mazāk. Cilvēki pamet šīs vietas. Šobrīd novadā dzīvo nedaudz vairāk nekā 900 cilvēku, bet tā perifērijā – mazāk nekā pusotrs tūkstotis. Turklāt apdzīvotība turpina strauji samazināties.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!