Foto: LETA
SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" nespēs valstij atmaksāt 1,35 miljonus latu par 2004.-2006.gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda laikā pieteikto projektu - gaisa sporta sertifikācijas centra izveidi Jelgavā, jo Finanšu ministrija (FM) konstatējusi, ka projekta noteiktie mērķi nav un nevar tikt sasniegti.

Kā atzina uzņēmuma akcionārs Kārlis Markus, Gaisa sporta sertifikācijas centram nav tādu līdzekļu.

Markus apstiprināja, ka Gaisa sporta sertifikācijas centrs ar novēlošanos šā gada februāra beigās saņēma Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) 7.februārī nosūtītu vēstuli, kurā uzņēmumam lūgts desmit darba dienu laikā atmaksāt 1,35 miljonus latu vai arī atsūtīt parāda atmaksas grafiku.

"Esam gatavi runāt un atrisināt situāciju, bet uzņēmumam nav tādu līdzekļu, ko atdot valstij. Jāmēģina atrast citu risinājumu, jo uzskatām, ka projekta mērķi ir sasniegti un uzņēmums ir spējīgs nodrošināt sertificēšanas pakalpojumus. Par to liecina pasūtījumi, piemēram, centram ir pasūtījumi no militārajām struktūrām. Katrā ziņā centrs nedarbojas ikdienā, bet laiku pa laikam tajā notiek darbība," stāstīja Markus, bet neprecizēja, cik daudz pasūtījumu un par kādu summu centrs saņēmis.

Tāpat Gaisa sporta sertifikācijas centra akcionārs pauda pārliecību, ka uzņēmums cīnīsies par to, lai centrs strādātu un nedz uzņēmums, nedz valsts nezaudētu līdzekļus. Vaicāts, vai naudas atdošanas gadījumā Gaisa sporta sertifikācijas centrs varētu bankrotēt, Markus nevarēja atbildēt, jo tādā gadījumā par to būtu jālemj visiem uzņēmuma akcionāriem.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja LIAA, nezinot Gaisa sporta sertifikācijas centra gatavotās vēstules saturu, situācijā, kad pret uzņēmumu ir vērsta piedziņa, pretējs lēmums kā vien naudas atgūšana nav iespējams.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde šā gada 4.februārī uzdeva LIAA sākt ES finansējuma atgūšanas procedūru no SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu apmērā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja FM pārstāve Agnese Beļkeviča.

Kā norādīja Beļkeviča, Gaisa sporta sertifikācijas centrs 2004.-2006.gada ES fondu plānošanas perioda ietvaros īstenoja ES fondu līdzfinansētu projektu, paredzot gaisa sporta sertifikācijas centra izveidi Jelgavā.

Ņemot vērā LIAA, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras un atbalsta saņēmēja skaidrojumus par projekta ieviešanu, kā arī speciāli izveidotās darba grupas pārbaudīto informāciju un saņemtos projekta ieviesēja skaidrojumus par projekta pašreizējo dīkstāvi, problēmām un iespējamajiem situācijas risinājumiem, vadošai iestādei ir iemesls uzskatīt, ka projekta saimnieciskā darbība netiek un nākotnē nevar tikt pilnībā nodrošināta. Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad valsts ekonomiskā lejupslīde nav bijis pamats projekta saimnieciskās darbības nenodrošināšanai.

FM atzīst, ka projekta ietvaros noteiktie mērķi nav un nevar tikt sasniegti, kā arī projekta īstenotāju piedāvātais risinājums projekta glābšanai nevar tikt atbalstīts, jo nav saskaņā ar Eiropas Komisijas un Latvijas tiesiskajā regulējumā noteikto.

LIAA direktors Andris Ozols biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš sacīja, ka izredzes atgūt 1,35 miljonus latu no SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" ir tuvu nullei.

Ozols stāstīja, ka LIAA veiks visas nepieciešamās darbības, lai naudu atgūtu, tomēr, pēc viņa domām, ir skaidrs, ka valsts no uzņēmuma šo summu neatgūs. "Pastāv iespēja, ka uzņēmums bankrotē un naudu neatdod vai arī iebilst šim lēmumam un to pārsūdz. Iespējams, puiši ir valsti apkrāpuši, jo uzbūvētais priekšmets [Gaisa sporta sertifikācijas centrs Jelgavā] bija dārgāks nekā starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" Ķīnā būvētais objekts," norādīja Ozols.

LIAA direktors stāstīja - ja uzņēmums neatmaksās 1,35 miljonus latu, valsts būs zaudējusi sevis ieguldīto naudu, kā arī valstij būs jāatmaksā Eiropas Komisijai tās ieguldījums. "Kopumā šajā gadījumā valsts kopējie zaudējumi būs 1,35 miljoni latu," sacīja Ozols.

2007.gada rudenī ar Beitānu saistītā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt Gaisa sporta sertifikācijas centru, kurā būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas, pateicoties inovatīvajam inženiertehniskajam risinājumam, darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionāliem sportistiem.

Drošība, veicot sākotnējo praktisko apmācību kursu vidē, kas maksimāli pietuvināta reālam brīvajam kritienam, un salīdzinoši zemās apmācības izmaksas ir vieni no galvenajiem šīs iekārtas raksturojošiem lielumiem.

2006.gada decembrī tika noslēgts līgums ar LIAA par 1,5 miljonu latu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma atbalstu projekta īstenošanai. Projektu bija plānots pabeigt līdz 2008.gada 20.jūnijam. Gaisa sporta sertifikācijas centra projekta kopējās izmaksas bija plānotas 2,5 miljonu latu apmērā.

Savukārt 2009.gada septembrī Beitāns informēja, ka saistībā ar dalību izstādē "World Expo 2010" Šanhajā un citiem projektiem vēja tunelis Jelgavā rudenī vēl netiks atvērts publikai, bet izklaides nolūkiem turpinās kalpot Siguldā izvietotais vēja tunelis.

SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" vēja tunelis Jelgavā turpinās kalpot par mācību vietu jauniem instruktoriem un treniņu vietu profesionāļiem un karavīriem. Tā atvēršana publiskajām izklaidēm prasa papildu investīcijas, kuru pagaidām "Aerodium" saimes uzņēmumiem neesot, jo jāgatavojas "Expo".

Jau ziņots, ka 2010.gada jūnijā LIAA vadītājs Andris Ozols apgalvoja, ka "Aerodium" ir iesaistīts valsts līdzekļu izkrāpšanā un nesaskaņas "World Expo 2010" paviljona lietā izmantojis, lai šantažētu LIAA.

Ozolam, kurš par "Aerodium" darbībām vērsies pie likumsargiem, esot rakstiski pierādījumi, ka uzņēmums iesaistīts lielu līdzekļu izšķērdēšanā, saņemot 2,5 miljonu latu finansējumu, lai Jelgavā uzceltu apjoma ziņā līdzīgu paviljonu kā Šanhajā, taču tas neesot izdarīts. Projektā valsts ieguldījums bijis 1,5 miljoni latu.

Jelgavā izveidota "butaforija" un darbu vēja tunelis nav sācis, jo to būtu pamanījuši vismaz vietējie iedzīvotāji, apgalvoja LIAA vadītājs.

Viņš norādīja, ka "Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns licis noprast, ka vēlas divu dokumentu statusa pārskatīšanu Jelgavas projekta lietā, lai "būtu draugi". Pretējā gadījumā draudēts diskreditēt LIAA, kas tagad arī paveikts.

"Tagad LIAA izskatās slikti, (..) jo kārtējais veiksmes stāsts birokrātu dēļ draud izgāzties," ironizēja Ozols.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, 50% Gaisa sporta sertifikācijas centra kapitāldaļu pieder Kārlim Markum, 37% - Beitānam, 10% - Ingum Augstkalnam un 3% - Reinim Rūtentālam.

2008.gadā uzņēmuma pagrozījums bija 113 233 latu, bet zaudējumi - 129 108 latu. 2009.gadā uzņēmums apgrozīja 76 122 latus, bet zaudējumi bija 87 620 latu.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 100 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!