Foto: LETA
Vairākos restorānos "Gan Bei" ceturtdien, norēķinoties par pasūtījumu, klientiem netiek izsniegti čeki, bet gan reģistrētās kvītis, liecina restorānu apmeklētāju un aģentūras LETA novērojumi.

"Gan Bei" īpašnieka "Lage Ko" pārstāvji situāciju nekomentē.

Tirdzniecības centrā "Origo" izvietotajā restorānā, norēķinoties par pasūtījumu, šodien tika pasniegta reģistrētā kvīts. Apkalpojošais personāls paskaidroja, ka patlaban ēstuvei "ir problēmas ar skaidro naudu un kases aparātu", kā arī taujāja, vai nav iespējams norēķināties ar precīzu naudu. Sākotnēji oficiante apvaicājās, vai tiks maksāts ar karti vai skaidrā naudā.

Arī sociālajā tīklā "Twitter" kāds lietotājs ierakstījis, ka šodien "Gan Bei" netika izsniegts čeks, bet kvīts, darbiniekiem skaidrojot, ka nedarbojas kases aparāts. Ierakstam pievienota arī fotogrāfija ar kvīts attēlu.

"Gan Bei" īpašnieka SIA "Lage Ko" mārketinga vadītāja Antra Ozoliņa aģentūrai LETA norādīja, ka nekādi komentāri šajā jautājumā netiks sniegti, un pārtrauca telefona sarunu.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban nekomentēs "Gan Bei" izmantoto kvīšu likumību.

Ministru kabineta noteikumos "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" 39.pantā ir teikts: "Laikposmā, kamēr nedarbojas kases aparāts vai kases sistēma, lietotājs veiktos darījumus uzskaita ieņēmumu uzskaites reģistrā, norādot ieraksta datumu, kārtas numuru, darījuma summu (atsevišķi sadalījumā pa piemērotajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm), pievienotās vērtības nodokļa summu (atsevišķi sadalījumā pa piemērotajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm) un citu lietotājam nepieciešamo informāciju. Pēc pircēja pieprasījuma noformē šo noteikumu 61.punktā minēto reģistrēto kvīti."

Kā vēstīts, ar restorānu tīkla "Gan Bei" īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis preses konferencē ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu "Gan Bei" īpašnieka "Lage Ko" birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp vakar aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir "Lage Ko" līdzīpašniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!