Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" ieņēmumi šogad pirmajos mēnešos ir mazāki nēkā pērn, taču pārsniedz budžetā plānotos, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

"Mums ir izdevies palielināt ienākumus uz vienu vietu lidmašīnā. Tie ir virs pagājušā gada rādītājiem. Kopējie ieņēmumi mums gan ir mazāki nekā pērn, jo pagājušajā gadā mēs lidojām arī uz Madridi, Gdaņsku, Belgradu un citiem galamērķiem, uz kuriem pašlaik lidojumi ir pārtraukti, un līdz ar to arī kopējie ieņēmumi ir mazāki. Taču tie pašlaik ir virs budžetā plānotā līmeņa," sacīja Gauss un piebilda, ka aviokompānijai labāki, nekā plānots, ir šā gada pirmie četri mēneši.

Viņš norādīja, ka pagaidām "airBaltic" finanšu rezultātus vēl publiski nepaziņo, jo kompānija vēlas redzēt stabilu attīstību vismaz sešu mēnešu periodā.

"Galvenā ceļošanas sezona tomēr ir vasara. Tagad mēs varam teikt, ka ziemas mēneši ir aizvadīti ļoti labi, bet es gribu gūt pārliecību, ka labi rezultāti tiek sasniegti arī aktīvākajā ceļošanas laikā. Tad mēs arī varēsim teikt – lūk, ir rezultāts mūsu darbam. Tagad gan daudzi saka – jums samazinās pasažieru skaits, tātad tas nozīmē, ka jums klājas sliktāk. To ir viegli izskaidrot, jo mēs lidojam mazāk nekā pagājušajā gadā. Taču mūsu ienākumi ir virs budžetā plānotā un mūsu ienākumi uz vienu pasažieri ir virs budžetā plānotā. Man svarīgākais rādītājs ir EBIT (ienākumi pirms nodokļu un procentu samaksas), un EBIT rādītājs pašlaik ir augstāks," paskaidroja Gauss.

Viņš piemetināja, ka "airBaltic" augustā paziņos pirmo sešu mēnešu rezultātus. "Domāju, ka tad mēs jau varēsim runāt par stabiliem rezultātiem," atzina Gauss.

Uz jautājumu, vai šogad "airBaltic" izdosies sasniegt plānoto un kopumā samazināt zaudējumus līdz 38 miljoniem latu, Gauss atbildēja, ka, pēc pašreizējiem datiem, rezultāti varētu būt labāki. "Taču uzsvēršu – tas ir pašlaik, jo vēl priekšā ir vasaras lidojumu sezona un nākamā ziemas lidojumu sezona. Pašlaik mēs strādājam ļoti labi, bet arī konkurence ir smaga," klāstīja Gauss.

Tāpat viņš pastāstīja, ka par "airBaltic" pagājušā finanšu gada rezultātiem tiks ziņots nākamajā uzņēmuma padomes sēdē un salīdzinājumā ar provizoriski minētajiem 77 miljonu latu zaudējumiem auditēto zaudējumu apmērs ir nedaudz mainījies.

"Man ir arī jāteic, ka no visām pagātnes lietām tagad šis skaitlis ietver pilnīgi visu, ko mēs zinām. Es nevaru iedomāties, ka varētu parādīties vēl kaut kas. Turklāt mēs arī cīnāmies, lai ne visi jautājumi, kas ir parādījušies, vērstos pret mums. Tās ir lietas, kas ir jāpaveic juristiem, un mēs darām visu, lai "airBaltic" nebūtu jāsaskaras ar papildu problēmām. Tomēr es varu apliecināt, ka tas, kā tas notika pašā sākumā, ka katru nedēļu mums bija jauns pārsteigums, ir beidzies. Pārsteigumu vairs nav, un mums visas problēmas ir zināmas. Tagad mēs varam pateikt – tie ir riski un tās ir mūsu iespējas. Dažas no tiesas prāvām gan var ilgt gadiem, bet es ceru, ka mēs uzvarēsim visas," uzsvēra Gauss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!