Foto: LETA

Latvijas Nacionālo lidsabiedrību “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) negaida AS “Parex banka” liktenis, otrdien intervijā laikrakstam “Diena” atzīst izpilddirektors Martins Gauss.

"Nekādā gadījumā! Šis nav "Parex"!," laikrakstam saka Gauss, vaicāts, vai tomēr ar "airBaltic" neatkārtosies "Parex" gadījums. Viņš arī uzsver, ka lidsabiedrība ir izdzīvojusi grūtus laikus, taču patlaban "ir progress" un kompānija atgriezīsies pie peļņas. ""AirBaltic būs visu Latvijas iedzīvotāju lepnums," intervijā sola Gauss.

Viņš laikrakstam atzīmē, ka septembra vidū publiskotais "cipars"- 96 miljoni latu, kas lidsabiedrībai būtu nepieciešami no valsts budžeta, ja netiks piesaistīts investors, bijis sākotnējā plānā, taču septembrī "izrauts no konteksta".

"Mums ir tonnām dokumentu, daži diemžēl ir noplūdināti presē. Mainījies tikai tas, ka izlietosim mazāk, nekā sākotnēji bija apstiprināts. Cipari, kas cirkulē presē, ir izrauti no konteksta. Šogad plānojām zaudējumus 38 miljonus latu, nākamgad - 16 miljonus, un tad sāksim strādāt ar peļņu. Atšķirība ir tā, ka zaudējumi būs 33, nevis 38 miljoni latu," laikrakstam skaidro Gauss.

Gauss arī atzīmē, ka vadīt aviolīniju ir grūts darbs visur Eiropā, jo nozare ir grūtībās un "airBaltic" izmēra un uzdevumu ziņā "ir sarežģīta kompānija". Tomēr patlaban sākta biļešu tirdzniecība, bet, spriežot par nākamajiem lidsabiedrības galamērķiem, tos skaitā bijusi arī Ņujorka.

Uz laikraksta jautājumu, kas notiks, ja tomēr neizdosies atrast investoru "airBaltic", Gauss atzīst, ka tad kompānija strādās tāpat kā līdz šim ierasts.

Patlaban arī netiek apspriesta iespēja lidsabiedrības akcijas kotēt biržā. Ja investors netiks atrasts, tad nākamgad šāda iespēja varētu tikt apspriesta, laikrakstam atzīst Gauss.

Kā ziņots, 2008.gada novembrī AS "Parex banka" glābšanā iesaistījās valsts, parakstot līgumu, kas paredzēja "Parex bankas" akciju kontrolpaketes jeb 51% pārņemšanu "Hipotēku bankas" īpašumā. Par šīm akcijām to līdzšinējiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim katram tika samaksāts viens lats.

Vēlāk valsts pārņēma arī pārējās bankas akcijas. Parex" 83,07% akciju īpašnieks šobrīd ir Privatizācijas aģentūra, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadele banku".

Šobrīd "Parex bankai" vairs nav bankas darbībai nepieciešamās licences un tās tagadējais nosaukums ir "Reverta".

Savukārt, "airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz 60 galamērķiem. Neatkarīgi no izlidošanas vietas airBaltic piedāvā ērtus savienojumus no sava Ziemeļu tranzītmezgla Rīgā uz galamērķiem aviokompānijas maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, NVS un Tuvajos Austrumos.

Lidsabiedrība dibināta 1995.gadā un tās galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!