Foto: LETA
Gāzes cenas samazinājuma ietekmi uz elektroenerģijas cenu izjutīs brīvā tirgus dalībnieki.

Kā ziņots, AS "Latvijas Gāze" (LG) informēja, ka no 1.jūlija līdz 31.decembrim tiks piemēroti dabasgāzes diferencētie tarifi, kas atbilst dabasgāzes tirdzniecības cenai 205 lati par 1000 normālkubikmetriem gāzes. Pašlaik gāzes cena ir 210 lati.

AS "Latvenergo" Elektroenerģijas vairumtirdzniecības direktors Andris Cakuls biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja, ka tirgū esošā elektroenerģija tiek ražota dažādos veidos un attiecīgi tās cenu nosaka pieejamie ražošanas resursi. Piemēram, tās cenu var ietekmēt hidroresursi vai arī citi elektroenerģijas ražošanas veidi.

Līdz ar to periodos, kad cenu līmeni biržā nosaka gāzes stacijas, tā ietekmē arī elektroenerģijas cenu. To var ietekmēt arī minētais gāzes cenas samazinājums. Taču šīs izmaiņas izjūt tikai tie patērētāji, kas elektroenerģiju pērk brīvajā tirgū un ir izvēlējušies pēc tirgus cenas indeksētu cenu.

Latvijā tās ir juridiskās personas, kas atbilstoši likumdošanai pērk elektroenerģiju brīvajā tirgū. Mājsaimniecībām līdz pilnīgai tirgus atvēršanai spēkā ir regulētais tarifs, un tās šīs izmaiņas elektrības cenā neizjutīs.

Kā ziņots, pateicoties gāzes cenas samazinājumam, jūlijā un augustā siltuma cena rīdziniekiem samazināsies par 4,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!