Foto: AFI

Pagājušā gada nogalē no AS "Latvijas gāze" nodalītā gāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apgrozījums šogad nepilnos deviņos mēnešos bija 34,151 miljons eiro, bet peļņa - 17,573 miljoni eiro, liecina "Conexus" publiskotais finanšu pārskats par periodu no 2017. gada 4. janvāra līdz 30. septembrim.

Kompānijas vadība norāda, ka minētajā laika periodā "Conexus" nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi un pārvadīja plūsmas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un nedaudz arī Krievijas vajadzībām. Visi "Conexus" ienākumi gūti no regulētiem pakalpojumiem, piemērojot 2008. gadā apstiprinātos uzglabāšanas pakalpojumu tarifus un 2017. gada 30. maijā apstiprinātos pārvades pakalpojumu tarifus.

Tostarp pārvades segmenta ienākumi šogad nepilnos deviņos mēnešos bija 17,812 miljoni eiro, bet EBITDA sasniedza 10,804 miljonus eiro, kas nodrošināja 52% no "Conexus" kopējās EBITDA. Gāzes pārvades peļņa sasniedza 7,11 miljonus eiro.

Savukārt uzglabāšanas segmenta darbība minētajā laika periodā nodrošināja 16,339 miljonu eiro ienākumus, sasniedzot EBITDA 10,049 miljonu eiro apmērā un 10,46 miljonu eiro peļņu.

Šogad septembra beigās "Conexus" aktīvi bija 359,97 miljonu eiro apmērā. Pēc aktīvu vērtības gāzes pārvade ir lielākais no diviem darbības segmentiem, tajā esošo nodarbināto personu skaits ir 53% no visā sabiedrībā nodarbinātajiem.

"Conexus" dibināts 2016. gada 22. decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

Jau vēstīts, ka šogad 15. decembrī tika panākta vienošanās ar "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper"), ka tai piederošo 18,31% "Conexus" akciju iegādāsies "Augstsprieguma tīkls". Pēc ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) iepriekš paustā "aktīvā fāzē" ir valdības sarunas ar pārējiem "Conexus" akcionāriem, kuriem līdz gada beigām jāpārdod savas daļas gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatorā, - "Gazprom" un "Itera Latvija". Ministrs prognozēja, ka sarunas noslēgsies "saprātīgā laikā", bet konkrētu laiku neprecizēja.

Patlaban 34,1% "Conexus" akciju pieder "Gazprom", 29,06% - "Marguerite Gas", 18,31% - "Augstsprieguma tīklam", 16,05% - "Itera Latvija", bet 2,49% pārējiem akcionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!