Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas valsts kontrolētajam dabasgāzes koncernam "Gazprom" piederošo Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akciju izsolē, iespējams, ir uzvarējis kāds starptautisks fonds, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Sīkāka informācija par to, kas ir izsoles uzvarētājs, provizoriski varētu būt zināma tuvāk janvāra vidum.

Jau vēstīts, ka 34,09911% "Conexus" akciju izsolē, kas 30. decembrī notika "Gazprom" elektroniskajā tirdzniecības platformā, noskaidrots akciju paketes pircējs, paziņojusi Krievijas kompānija. Izsolē piedalījās divi pretendenti. Uzvarētājs pagaidām netiek atklāts.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir Latvijas valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Fund" - 29,06% akciju.

"Conexus" tika dibināts 2016. gadā reorganizācijas rezultātā, no "Latvijas gāzes" nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

Ekonomikas ministrijā iepriekš apliecināja, ka pēc "Gazprom" piederošās "Conexus" akciju paketes izsoles noslēguma valdība varēs lemt, vai izmantot vai neizmantot pirmpirkuma tiesības.

Ja valdība nolemtu neizmantot pirmpirkuma tiesības, tad saskaņā ar Nacionālās drošības likumu (NDL) tiks veikta izsoles uzvarētāja pārbaude. Saskaņā ar NDL valdība lemj par personas ietekmes saglabāšanu vai atļauju ietekmes iegūšanai nacionālajai drošībai nozīmīgās komercsabiedrībās, kā arī par atļauju kritiskās infrastruktūras nodošanai valdījumā vai īpašumā citai personai.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis iepriekš intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka SPRK savukārt vērtēs, vai jaunais akcionārs atbilst Eiropas Savienības direktīvas un Enerģētikas likuma prasībām, proti, vai tas nav saistīts ar dabasgāzes piegādi vai tirdzniecību. Ja šādas problēmas netiks konstatētas, SPRK sniegšot atzinumu, ka "Conexus" ir izpildījis nosacījumus, kuri bija iekļauti pagājušā gada lēmumā par sertifikāciju, un ka visas sertificēšanas prasības ir izpildītas, norādīja Irklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!