Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pieļauj līguma laušanu par gudrona dīķu sanāciju ar iepriekš izsludinātā iepirkuma uzvarētāju, Guntim Rāvim piederošo SIA "Skonto būve", otrdien vēstī laikraksts "Diena".

Par iemeslu laikraksts min to, ka "Skonto būve", visticamāk, pārkāpusi līguma nosacījumus par apakšuzņēmēju piesaisti.

Laikraksta rīcībā esošā informācija norāda uz iespējamiem pārkāpumiem no uzņēmēju puses. Proti, "Skonto būve" bez saskaņošanas ar pasūtītāju mainījis apakšuzņēmējus, kas ir reālie darbu veicēji.

Līdz ar līguma laušanu neatkārtosies pirms diviem gadiem piedzīvotais scenārijs, kad Guntim Rāvim piederošā "Skonto būve" prasījusi papildu miljonus Gaujai bīstami tuvo sērskābā gudrona dīķu attīrīšanai Inčukalnā, un valdība tos piešķīrusi, raksta laikraksts.

Gerhards jau teju pirms mēneša, 9. jūnijā, valdību sagatavojis scenārijam, ka Valsts vides dienests (VVD) varētu vienpusēji lauzt līgumu ar uzņēmumu, ja tas pārtrauks līgumā noteikto saistību izpildi un bez papildu 11 miljonu eiro piešķiršanas darbus neturpinās.

"Juristu atzinumi, valdības slēgtajā sēdē skatītais ziņojums un gudrona dīķu projektu uzraugošā inženiera sarakste ar "Skonto būvi", ar ko iepazinusies "Diena", rāda, ka būvkompānija tiešām varētu būt pārkāpusi iepirkuma līguma nosacījumus," vēstī laikraksts.

Kā raksta "Diena", "Skonto būve" pārkāpusi līguma nosacījumus, jo ievērojamu daļu līgumā paredzēto darbu patvaļīgi, bez nepieciešamās saskaņošanas nodevusi apakšuzņēmējiem.

Startējot gudrona dīķu attīrīšanas iepirkumā, uzņēmums savā piedāvājumā nebija iesniedzis pierādījumus spējai patstāvīgi izpildīt līguma prasības, bet atsaucies vienīgi uz vācu apakšuzņēmēja "MUEG" pieredzi. Savukārt tagad atklājies, ka Rāvim piederošā būvfirma visu tehnisko projektu izstrādi un vadību nodevusi kādai Pārdaugavā reģistrētai firmai "LAKALME", ziņo laikraksts. Sākotnēji šī firma bijusi pieteikta tikai kā "MUEG" izstrādātā tehniskā projekta adaptētājs Latvijas būvnormatīvu prasībām. Taču "Skonto būve" apakšuzņēmēju maiņu nav saskaņojusi ar pasūtītāju un nav lūgusi atzīt "LAKALME" par apakšuzņēmēju, kas ekvivalents vācu "MUEG".

"Savukārt Ziemeļu gudrona dīķa darbu programmas izstrādāšana uzticēta vēl vienam apakšuzņēmumam – SIA "Eko Osta". Sākotnēji "Skonto būve" solījusi šo apakšuzņēmēju nolīgt tikai specifiskam darbam, kas saistīts ar naftas produktu piesārņoto notekūdeņu attīrīšanu," raksta "Diena". Taču patlaban izriet, ka ar šī apakšuzņēmuma spēkiem plānots paveikt visus Ziemeļu dīķa sanācijas darbus.

Jau ziņots, ka sākotnējais līgums ar sanācijas darbu veicēju SIA "Skonto būve" tika noslēgts 2010.gada 24.septembrī, un tas paredzēja, ka projekta kopējās izmaksas būs 29 miljoni eiro. Savukārt pagājušā gada pavasarī, kad atklājās, ka gudrona fizikāli ķīmiskās īpašības neatbilst iepriekš paredzētajām, pēc darbu veicēja lūguma sākotnējā līguma summa tika palielināta par 16 miljoniem jeb par 50% un sasniedza 45 miljonus eiro.

Šā gada 6.maijā SIA "Skonto būve" ir vērsusies valdībā, informējot, ka bez papildu finansējuma ir apdraudēta projekta pabeigšana, jo līgumā paredzēts izsmelt 30 200 tonnas gudrona, taču dīķos ir izrādījies par 14 000 tonnu gudrona vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!