Foto: LETA
Rīgas dome, SIA "Getliņi EKO" un kopsabiedrība "Rīgas vides pakalpojumi" atbilstoši publiskās-privātās partnerības nosacījumiem pagājušajā nedēļā noslēguši koncesijas līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanu Rīgā, kas ļaus uzsākt Rīgas atkritumu saimniecības modernizāciju, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

"14. jūnijā noslēdzam līgumu, kas būtībā nozīmē, ka sākas praktiskais darbs pie tā, lai Rīgā ieviestu saprotamu, ilglaicīgu un efektīvu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kurā privātais partneris ieguldīs nozīmīgus līdzekļus, bet mēs – publiskais partneris – atbildēsim par to, lai iecerētā sistēma darbotos iedzīvotāju labā," uzsvēris SIA "Getliņi EKO" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Rīdziniekiem redzamākās izmaiņas jaunās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanas gaitā būs šādas:

  • Pirmā gada laikā tiks nomainīts atkritumu savākšanas autoparks;
  • Tiks ierīkoti ap 2500 ērti un iedzīvotājiem pieejami sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkti;
  • Tiks izveidoti 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi;
  • Tiks uzstādīti pazemes tipa konteineri Vecrīgā un tās apkārtnē;
  • Konteineru novietnēm ar vairākiem konteineriem tiks uzstādītas nojumes;
  • Notiks iedzīvotāju informēšanas un izglītošanas kampaņas par atkritumu šķirošanas principiem un ieguvumiem.

Projekta īstenošana ir priekšnosacījums Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2008/98/EK izpildei pilnā apjomā, kas nosaka ambiciozu mērķi jau līdz 2025. gadam nodrošināt vismaz 50% sadzīves atkritumu šķirošanu un tālākā perspektīvā līdz pat 90% atkritumu šķirošanu.

Partneri turpina informēt Konkurences padomi par konkursa procedūras norisi, lai tāpat kā līdz šim nodrošinātu caurskatāmu un atklātu publiskās-privātās partnerības procesu, informēja uzņēmumā.

SIA "Getliņi EKO" un SIA "CREB Rīga" Uzņēmumu reģistrā ir reģistrējušas kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", lai saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem Rīgā veiktu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizāciju un ieviestu iedzīvotājiem ērtus atkritumu šķirošanas risinājumus.

Starptautisks konkurss par privātās publiskās partnerības izveidi Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanai tika izsludināts 2018. gada vasarā un noslēdzās šī gada maijā. Izsludinātajā konkursā publiskās-privātās partnerības izveidei par uzvarētāju atzīta SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide" dalībai konkursā izveidotā SIA "CREB Rīga".

Publiskās-privātās partnerības modeli uz 20 gadiem kā efektīvāko jau 2017. gadā izvēlējās Rīgas dome, balstoties uz plašu un detalizētu izpēti. Tas tika atzīts par labāko risinājumu Rīgas atkritumu saimniecības modernizācijai, ņemot vērā arī nepieciešamo investīciju apjomu, kas jau dažu pirmo gadu laikā ir 27 miljoni eiro, bet projektā kopumā – aptuveni 100 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!