Foto: F64

Par vajadzīgām izglītības un zinātnes jomas izmaiņām jāiekarst un jādzīvo līdzi, un par tām ir vērts pat "nolikt karoti", ar citu piegājienu šajā jomā strādāt nevar, intervijā Latvijas Radio teica pašreizējais un gatavību demisionēt izteikušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš uzsvēra, ka kopš 2011.gada rudens, kad stājās ministra amatā, notikušas vairākas būtiskas izmaiņas, piemēram, virzībā uz sakārtotu un taisnīgāku atalgojuma sistēmu skolotājiem, arī augstskolu studiju programmu akreditācija no 2014.gada notiks starptautiski nevis "uz vietas pa draugam". Tāpat viņa vadībā notikušās izmaiņas Izglītības un zinātnes ministrijas vadības un departamentu struktūrā ļaus tai "iekabināt citām ministrijām", klāstīja Ķīlis.

Par būtiskāko kļūdu savā darbībā Ķīlis atzina diplomātijas trūkumu komunikācijā ar izglītības un zinātnes jomā strādājošajiem. Uz to norādījuši arī jomā strādājošie.

Viņš uzskata, ka Saeimai būtu jāizvērtē un jāmaina Augstākās izglītības padomes (AIP) statuss, jo padome "stāv kaut kur, nesaprotamā veidā".

"Ir Garīgo lietu padome, Nacionālā sporta padome, Augstākās izglītības padome mierīgi var būt premjera padotībā, kurā jautājumi tiek izdiskutēti, bet nevis atsevišķi, bez īpašas kontroles. Tas ir izteikti Saeimas uzdevums. Es gribētu apgalvot, ka attiecīgā Saeimas komisija nav veltījusi pietiekamu uzmanību ne tam, ko esmu rakstījis par AIP darbību, (..), es domāju, ka tas ir diezgan skandalozi," pauda Ķīlis.

Viņš norādīja, ka arī pirms viņa nekādas reformas augstākajā izglītībā nebija notikušas.

"Esmu pārliecināts, ka AIP ir galvenā atbildīgā par to, ka netika veiktas pārmaiņas augstākajā izglītībā. Iepriekšējās padomes loma vēl noteikti ir jāizvērtē," sacīja Ķīlis.

Viņš ministra amatu atstāšot tikai tad, kad būs pārliecība, ka viņa vietā stājas reformu turpinātājs. Ja Reformu partijas frakcijas vadītājs un par ministra kandidātu izvirzītais Vjačeslavs Dombrovskis otrdien spēs pārliecināt Saeimas frakcijas par atbalstu sev, un ceturtdien Saeimā paredzētajā balsojumā viņam prognozējams atbalsts, Ķīlis demisijas rakstu iesniegs pirms Saeimas sēdes. Pretējā gadījumā viņš turpinās pildīt ministra pienākumus, lai arī uz "slimības lapas".

Viņš uzsvēra, ka "būtiski, lai viņa pēctecis ministra amatā būtu no Reformu partijas, kas izmaiņas nozarē pieteikusi vistiešāk.

"Būtiski, ka tas būtu no cilvēkiem, kuri paši strādājuši pie izmaiņu pieteikuma, piemēram, Vjačeslavas Dombrovskis. Ir kritiski svarīgi, lai nozarē būtu pārmantojamība," uzsvēra Ķīlis.

Jau vēstīts, ka Ķīlis veselības stāvokļa dēļ ir gatavs atkāpties no amata, žurnālistiem sacīja RP frakcijas vadītāja vietnieks Edmunds Demiters.

Ķīļa pārstāvis Reinis Tukišs žurnālistiem savukārt apliecināja, ka ministrs gatavs demisionēt, ja viņa sāktajām reformām būs nodrošināta pēctecība.

Ķīlis pirmdien informējis RP Saeimas frakciju un valdi, ka ir gatavs atkāpties no amata, ja tiek nodrošināta politiskā pēctecība ministrijā un turpinātas iesāktās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!