Foto: AFI

Jau janvāra beigās Eiropas Savienībā (ES) sākās diskusijas par ES daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam samazināšanu, piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis.

Viņš skaidroja, ka lielākās maksātājas ES budžetā vēlas iesaldēt nākamo daudzgadu budžetu 2011.gada līmenī, lai gan līdz šim bija plāns budžetu 2014.-2020.gadam iesaldēt 2013.gada līmenī.

Paredzams, ka 2011.gada budžeta apjoms būs mazāks par plānoto 2013.gada budžetu.

Dānijas prezidentūras laikā 2012.gada pirmajā pusē "varam sagaidīt tikai spiediena palielināšanos uz budžeta samazināšanu", norādīja Godmanis. Viņš arī skaidroja, ka Latvijai, visticamāk, neizdosies izmainīt visus netaisnīgos principus nākamajā daudzgadu budžetā, pret kuriem Latvija iebilst.

Piemēram, ideja par pārejas reģionu izveidi, kuri arī varēs pretendēt uz kohēzijas finansējumu, ir pieņemta "tādā virtuvē, ka es pat nezinu, kur tā atrodas", akcentēja EP deputāts. Pārejas reģionu izveidošana attiecas uz teritorijām ar augstāku dzīves līmeni nekā Latvijā. Līdz ar šo reģionu sistēmas ieviešanu daļēji tiks samazināta līdzekļu pieejamība Latvijai un citām mazāk attīstītajām valstīm.

Kā ziņots, Latvija neatbalsta ierobežojumu noteikšanu kohēzijas finansējuma saņemšanai 2,5% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta. Tāpat Latvija vēlas izlīdzinātāku lauksaimniecības tiešmaksājumu sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!