Foto: DELFI
Latvijā graudaugu sējumiem laika apstākļi joprojām ir labvēlīgi un lielākajā daļā valsts ziemošana norit labi, lai gan vēl aizvien ir bažas par kailsala nodarīto kaitējumu atsevišķos Latvijas reģionos, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie lauksaimnieki.

Biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš pastāstīja, ka graudaugu sējumiem ziemošanas periods patlaban ir labvēlīgs un situācija lielākajā daļā Latvijas ir normas robežās un diezgan stabila. "Lielākajā daļā Latvijas teritorijā - Kurzemē, Zemgalē, centrālajā Vidzemē - visam vajadzētu būt labi," sacīja Lazdiņš.

Vienlaikus viņš atzina, ka ir bažas par ziemāju sējumiem Latgales reģionā un Ziemeļvidzemē, kur gada sākumā nedēļu nebija sniega un bija kailsals. To, vai šajos laukos ir nodarīts apdraudējums, varēs pateikt pavasarī, kad atsāksies veģetācija.

Pēc Lazdiņa teiktā, arī gaisa temperatūras svārstības reģionos neietekmē ziemāju stāvokli. "Ir ziema un sniegs, tāpēc vairs nav nozīmes, vai ir mīnus 20 vai mīnus pieci grādi. Zem sniega segas temperatūra saglabājas diezgan stabila," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka arī tuvākajās nedēļās sinoptiķi Latvijā sola gaisa temperatūru robežās no mīnus sešiem līdz mīnus 20 grādiem, līdz ar to sniegs saglabāsies, kas sējumiem ir labvēlīgi.

Arī kooperatīva "Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča pastāstīja, ka graudaugu sējumiem laika apstākļi patlaban ir labvēlīgi. "Problēmas es pagaidām neredzu, vismaz Kurzemes pusē viss ir normas robežās, jāgaida, kāds būs ziemas turpinājums," sacīja Bēča, piebilstot, ka sniega sega un arī sals patlaban ir gana liels, piebilstot, ka ir jāpriecājas par ziemu, jo tādas bieži tādas negadās ar īsti ziemai raksturīgiem apstākļiem.

Viņš norādīja, ka arī gaisa temperatūras atšķirības reģionos graudaugu sējumiem nekaitē. "Viss ir atkarīgs no sniega segas, ja sniega sega ir normālā biezumā, tad sals neko nevar izdarīt. Zeme sasala pirms uzsniga sniegs, tā kā tur nekam teorētiski nevajadzētu izsust. Šobrīd, es uzskatu, ka viss ir normāli, tā, kā tam vajadzētu būt," sacīja Bēča.

"Durbes grauds" valdes priekšsēdētājs piebilda - to, vai reģionos, kur gada sākumā nebija uzsnidzis sniegs, graudaugiem ir problēmas, redzēs pavasarī. "To redzēs pavasarī, tagad tas īsti nav redzams. Tāpat ir svarīgi, kāda graudaugu šķirne, kāda kultūra rudenī iesēta. Ja būs iesēta sala izturīgāka šķirne, tad varbūt viss būs kārtībā, ja būs iesētas jūtīgākas šķirnes, tad varētu būt kaut kādas problēmas. To katrs saimnieks pats zina, kādas šķirnes sējis un gan jau pats arī kontrolē, kāda ir situācija," klāstīja Bēča.

Latvijas graudkopji pērn decembra beigās cerēja uz sniegu, jo iespējamā kailsala dēļ Vidzemē un Latgalē pastāv sējumu izsalšanas risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!