Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva var būt lepna par trīsarpus gados uzcelto sašķidrinātās gāzes termināli, kas kļūs par visa reģiona enerģētiskās drošības garantu un vajadzības gadījumā spēs nodrošināt 90% no Baltijas valstu pieprasījuma, pirmdien uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, runājot termināļa jaunā kuģa "Independence" ("Neatkarība") oficiālajā sagaidīšanas ceremonijā.

"Lietuva 25 gadus pēc neatkarības pasludināšanas atkal var būt lepna par savu apņēmību, drosmi un politisko gribu," viņa sacījusi, pateikdamās gan iepriekšējai Andrjus Kubiļus valdībai, gan pašreizējam Aļģirda Butkeviča Ministru kabinetam par sapratni, ka šāds projekts Lietuvai ir vajadzīgs.

"Neviens vairs nevarēs diktēt mums gāzes cenas, nopirkt mūsu politisko gribu vai censties uzpirkt mūsu politiķus. Esam vēlreiz pierādījuši gan paši sev, gan pasaulei, ka mūsu tauta spēj aizstāvēt savu neatkarību. Lietuvas svarīgākā izšķiršanās ierakstīta šodien sagaidītā kuģa nosaukumā. Neatkarību mēs veidojam paši, un mums pašiem tā jāsargā. Šīsdienas notikums iezīmē svarīgu pavērsienu mūsu brīvības ceļā un ir lielisks pierādījums, ka spējam izvirzīt ambiciozus mērķus un uzņemties atbildību par Lietuvas nākotni," norādījusi prezidente.

Grībauskaite arī aicinājusi Latviju pēc iespējas drīzāk pabeigt reformas gāzes nozarē un ieviest Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas direktīvas Trešo paketi, kam jānodrošina, ka gāzes resursi un cauruļvadi neatrodas vienās un tajās pašās rokās, šai jautājumā solīdama Latvijai nepieciešamo Lietuvas ekspertu palīdzību.

Premjers Butkevičs pateicies starptautiskajai projekta komandai, kas pēdējos mēnešos strādājusi nepārtrauktā režīmā jebkuros laika apstākļos, lai pabeigtu termināli laikā.

Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma izteikusi gandarījumu, ka Baltijas valstis spērušas lielu soli enerģētiskās neatkarības un drošības virzienā.

"Pateicamies Lietuvai par "Neatkarību"," viņa piebildusi, solot, ka Latvija cieši sadarbosies ar Lietuvu šai jomā un līdz 2017.gadam ieviesīs Trešo paketi.

Straujuma arī norādījusi, ka pašreizējās cauruļvadu jaudas ļautu Latvijai un Igaunijai importēt Klaipēdas termināļa piegādāto gāzi, taču atzinusi, ka šīs piegādes iespējas ir jāpalielina.

Apsveikumu Lietuvai šai vēsturiskajā dienā nosūtījis arī ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers, atzīstot termināļa projektu par Lietuvas veiksmes stāstu un paraugu visai Eiropai laikā, kad nepieciešama enerģiska pieeja gāzes piegādes problēmu risināšanai.

Kā ziņots, Dienvidkorejā būvētais kuģis "Independence" pa Klaipēdas ostas vārtiem iebrauca pirmdienas rītā jau īsi pirms plkst.9. Tā ierašanos vēroja simtiem cilvēku. Klāt bija arī plaši policijas spēki. Oficiālo sagaidīšanas ceremoniju no plkst.14 tiešraidē translēja LRT televīzija. Kuģis tika sveikts ar Lietuvas himnu un īpaši šim notikumam veltītu skaņdarbu, kā arī trim vēsturiska lielgabala zalvēm.

Visa termināļa oficiālā atklāšana paredzēta 3.decembrī.

Sava peldošā termināļa un gāzes glabātavas izveidei Lietuva izraudzījusi Klaipēdas jūras ostas akvatorijas dienviddaļu līdzās tā dēvētajai Cūkas muguras salai. Aizpērn "Klaipedos nafta" ar norvēģu kompāniju "Hoegh LNG" parakstīja līgumu par peldošās gāzes glabātavas līzingu plānotajam terminālim. Paredzēts, ka pēc desmit gadiem Klaipēdas kompānija iegūs tiesības kuģi izpirkt, un šo desmit gadu laikā ārvalstniekus kuģa apkalpē pakāpeniski nomainīs lietuvieši.

Peldošās gāzes glabātavas tilpums ir 170 000 kubikmetru. Kuģis ir 294 metrus garš jeb, kā salīdzinājumam atzīmē mediji, 32 metrus īsāks par Viļņas televīzijas torni, 46 metrus plats un ar 12,6 metru iegrimi. Tajā ir četras tilpnes, kurās tiks uzturēta mīnus 160 grādu temperatūra.

Augustā kompānija "LitGas" ar Norvēģijas naftas un gāzes kompāniju "Statoil" parakstīja sašķidrinātās gāzes piegādes līgumu, kas nosaka, ka "Statoil" no nākamā gada piegādās terminālim 540 miljonus kubikmetru gāzes gadā, kas nepieciešami, lai, strādājot minimālā nepārtrauktā režīmā, terminālī tiktu uzturēts stabils tehnoloģiskais process. Šis apjoms tiks izlietots valsts regulētai elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai Lietuvā. Piecus gadus "Statoil" piegādās gāzi par cenu, kas ir zemāka par vidējo cenu pasaules tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!