Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijas premjers Aleksis Ciprs, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Fransuā Olands un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirmdienas naktī panāca kompromisu par starptautisku aizdevumu Grieķijas glābšanai, pavēstīja ziņu avots Eiropas Savienības (ES) aprindās.

Ciprs, Merkele, Olands un Tusks izstrādāja kompromisa priekšlikumu eiro zonas valstu ārkārtas samita laikā, un tas tiks piedāvāts arī pārējām eiro zonas valstīm.

"Ir četrpusējs darījums, kas tagad tiks piedāvāts 19 [eiro zonas valstīm]," sacīja ziņu avots, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Tuska preses sekretārs Prebens Omans mikroblogu vietnē pavēstīja, ka Tusks ir sasaucis ES samitu "ar kompromisa priekšlikumu", bet nesniedza sīkākas ziņas.

Kāda Grieķijas valdības amatpersona tomēr sacīja, ka vēl ir jāatrisina daži jautājumi saistībā ar Grieķijas piedāvātām tālejošām ekonomiskām reformām apmaiņā pret trešo finansiālās glābšanas programmu.

"Mums nav darījuma, jo vēl paliek atklāti divi lieli jautājumi – Starptautiskā valūtas fonda (SVF) loma un Luksemburgas 50 miljardu eiro fonds," sacīja Grieķijas amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Eiro zonas priekšlikumos ir uzstāts, ka jebkādā jaunā Grieķijas glābšanas aizdevumā ir jāpiedalās SVF, kā arī pausts aicinājums nodrošināt Grieķijas valsts aktīvus apmēram 50 miljardu eiro apmērā fondā, kas tiktu turēts kā garantija, lai Grieķija īstenotu solīto privatizāciju.

"Pārējam varētu piekrist, bet ne pārāk. Ja pie galvas ir pielikts šaujamais, arī jūs piekristu," sacīja Grieķijas amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!