Foto: LETA

Zāļu ražotājas AS "Grindeks" 2012.gada deviņu mēnešu finanšu pārskats liecina, ka koncerna apgrozījums 2012.gada deviņos mēnešos bija 50,1 miljons latu, kas ir par 1,2 miljoniem latu jeb 2,5% vairāk nekā 2011.gada deviņos mēnešos, liecina uzņēmuma finanšu pārskats, kas iesniegts "NASDAQ OMX Riga".

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2012.gada deviņos mēnešos bija pieci miljoni latu, kas, salīdzinot ar 2011.gada deviņiem mēnešiem, ir samazinājusies par 0,8 miljoniem latu jeb par 13,8%.

Apgrozījuma un peļņas rādītāju ir ietekmējis aktīvo farmaceitisko vielu bizness, kur daļa klientu ir pārskatījuši ražošanas plānu un pārcēluši piegādes uz gada ceturto ceturksni, teikts finanšu pārskatā.

Šā gada deviņos mēnešos koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 50 pasaules valstīm kopumā par 47,4 miljoniem latu, kas ir par 1,3 miljoniem latu jeb par 2,8% vairāk nekā 2011.gada deviņos mēnešos.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2012.gada deviņos mēnešos bija 46,7 miljoni latu un ir palielinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, par pieciem miljoniem latu jeb 12%.

Galvenie gatavo zāļu noieta tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis. Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2012.gada deviņos mēnešos sasniedza 40,4 miljonus latu, kas ir par 4,9 miljoniem latu jeb 13,8% vairāk nekā 2011.gada atbilstošajā periodā. Savukārt gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 6,3 miljonus latu, kas ir par 0,2 miljoniem latu jeb 3,3% vairāk nekā 2011.gada deviņos mēnešos.

Šā gada deviņos mēnešos gatavo zāļu pieprasījuma pieaugums skaidrojams ar efektīvu virzības un pārdošanas vadību. Kopumā tika pārdoti 20,57 miljoni iepakojumu, kas, salīdzinot ar 2011.gada deviņiem mēnešiem, ir par 1,4 miljoniem iepakojumu jeb 7,3% vairāk.

"Grindeks" pieprasītākie medikamenti 2012.gada deviņos mēnešos bija oriģinālprodukts "Mildronāts", ziedes - "Capsicam", "Viprosal B", centrālo nervu sistēmu ietekmējošās zāles - "Somnols", "Cyclodol", oriģinālās pretvēža zāles "Ftorafur" un dabas produkts "Apilak-Grindeks".

Īpaši atzīmējams ir pārdošanas kāpums medikamentam "Somnols" par 29,8%.

Šā gada deviņos mēnešos aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 3,4 miljonus latu, kas ir par 3,8 miljoniem latu jeb 52,8% mazāk nekā 2011.gada deviņos mēnešos. Daļa aktīvo farmaceitisko vielu klientu ir pārskatījusi 2012.gada ražošanas plānu, pārceļot piegādes uz ceturto ceturksni. Galvenie "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Vācija, Nīderlande, Japāna un ASV.

"Grindeks" pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafūrs (tegafūrs), UDHS (ursodioksiholskābe), kā arī veterinārie produkti - detomidīns, medetomidīns. Kopā "Grindeks" ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

""Grindeks" deviņu mēnešu darbības rezultāti rāda augošu gatavo zāļu pieprasījumu un pārdošanas apjoma kāpumu par 12%. To sekmējusi efektīva virzības un pārdošanas organizācija, kā arī uzņēmuma ilgtermiņa sadarbība ar pacientiem, klientiem un partneriem. Mūsu stratēģija diversificēt produktu klāstu un tirgus darbību nes pozitīvus rezultātus un eksporta pieaugumu. Aktīvo farmaceitisko vielu provizoriskie pārdošanas rādītāji oktobrī un novembrī jau liecina, ka arī šī biznesa rezultāti uzlabosies," norāda "Grindeks" valdes loceklis, finanšu un administratīvais direktors Vadims Rabša.

"Grindeks" ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana.

"Grindeks" koncernā ir četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā, pārstāvniecības 11 valstīs.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 50 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna. 2010. gadā "Grindeks", saņemot augstāko Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras balvu, tika atzīts par eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, uzņēmums pēdējo gadu laikā ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, piecu gadu laikā investējot attīstībā 32,7 miljonus latu.

AS "Grindeks" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā. AS "Grindeks" lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, Anna Lipmane - 16,69%, "AB.LV Private Equity fund 2010" - 11,38%, "Skandinaviska Enskilda Banken" (nomināla turētājs) - 10,22%, AS "Swedbank" klienti - 8,58%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!