Foto: LETA

Zāļu ražotāja AS "Grindeks" apgrozījums pagājušajā gadā bija 69,6 miljoni latu, kas ir par 4,5 miljoniem latu vai par 6,9% vairāk nekā 2010.gadā, liecina uzņēmuma piektdien biržā "NASDAQ OMX Riga" iesniegtie pagājušā gada nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati.

Savukārt koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, pagājušajā gadā bija 6,7 miljoni latu, kas, salīdzinot ar 2010. gadu, ir samazinājusies par 0,4 miljoniem latu vai 5,6%, liecina uzņēmuma biržai sniegtā informācija. Bruto peļņas rentabilitāte pērn bija 58,9%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9,6%.

Koncerna saražotā produkcija pagājušajā gadā eksportēta uz 50 pasaules valstīm kopumā par 65,8 miljoniem latu.

AS "Grindeks" 2011.gada pašu kapitāla atdeve (ROE) bija 10,8%, aktīvu atdeve (ROA) bija 8,9%, operatīvās darbības rentabilitāte (ROS) - 11,2%, bet likviditāte - 2,89.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2011. gadā bija 60,4 miljoni latu un ir pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 2,7 miljoniem latu vai 4,7%. Galvenie gatavo zāļu noieta tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis.

Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2011. gadā sasniedza 51,8 miljonus latu, kas ir par 1,6 miljoniem latu vai 3,2% vairāk kā 2010. gadā. Savukārt, gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 8,6 miljonus latu, kas ir par 1,1 miljonu latu vai 14,7% vairāk kā 2010. gadā.

"Grindeks" pieprasītākie medikamenti bijuši oriģinālprodukts Mildronāts, ziedes "Capsicam", "Viprosal B", "Sulfargin", centrālo nervu sistēmu ietekmējošās zāles "Somnols", "Rispaxol" un oriģinālās pretvēža zāles "Ftorafur".

2011. gadā aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 9,2 miljonus latu, kas ir par 1,8 miljoniem latu vai 24,3% vairāk nekā 2010. gadā. Galvenie "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Vācija, Nīderlande, Japāna un ASV. "Grindeks" pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafūrs (tegafūrs), UDHS (ursodioksiholskābe), kā arī veterinārie produkti – detomidīns, medetomidīns, atipamezols un ksilazīns. Kopā "Grindeks" ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas. 2011. gadā uzņēmums ieviesa 7 jaunas aktīvās farmaceitiskās vielas.

2011.gadā "Grindeks" zopiklona tirgus daļa pasaulē bija 25%, savukārt, oksitocīna tirgus daļa pasaulē bija 30%. "Grindeks" veterināro substanču tirgus daļa Eiropas Savienībā 2011. gadā sasniedza 32% no Eiropas Savienības tirgus.

AS "Grindeks" nesen ieceltais jaunais valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis norāda, ka, vienas puses, medikamentu biznesam ir humāns raksturs, no otras puses – "tas ir bizness, kas prasa milzīgus resursus, turklāt konkurence gan gatavo zāļu, gan aktīvo farmaceitisko vielu biznesā ir ļoti sīva". "Lai nākotnē sasniegtu labākus rezultātus un spētu pacientiem piedāvāt aizvien efektīvākas un modernākas zāles, "Grindeks" stratēģiskā prioritāte būs produktu klāsta paplašināšana. Līdztekus esošajām terapeitiskajām grupām, "Grindeks" attīstīs jaunus terapeitiskos virzienus – gastroenteroloģiskās zāles un antibakteriālos medikamentus. 2012. gadā "Grindeks" īpašu uzmanību veltīs arī ārvalstu pārstāvniecību pozīciju spēcināšanai visos tirgos," informēja Bundulis.
"Grindeks" ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā, kā arī pārstāvniecības 10 valstīs.

"Grindeks" specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās.

AS "Grindeks" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā. AS "Grindeks" lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, "AB.LV Private Equity fund 2010" – 11,38%, "Skandinaviska Enskilda Banken" – 11,01%, , "Swedbank" AB Clients Account – 9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!