Foto: Publicitātes foto

Būvnieki, kam uzticēta Inčukalna gudrona dīķu sakopšana, apgalvo, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) grasās lauzt 24 miljonus eiro vērto līgumu un tādējādi zaudēt tam atbilstošu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu. Savukārt VARAM uzsver, ka šādu lēmumu var pieņemt vien valdība un būvniekiem pieprasa turpināt darbus.

Līgums par vienas no Latvijas piesārņotākajām vietām - Inčukalna gudrona dīķiem - tika slēgts ar "Skonto būvi" un Vācijas uzņēmumu "MUEG".

"Skonto būves" projektu vadītājs Juris Pētersons portālam "Delfi" pauž neizpratni, par to, kādēļ ministrija izlēmusi lauzt līgumu, ja visi šķēršļi projekta turpināšanai jau bijuši novērsti. Proti, jau pēc projekta sākšanas izrādījies, ka indīgo vielu koncentrācija gudrona dīķos ir desmit reizes lielāka nekā uzrādīts iepirkumu dokumentācijā. Tādēļ kļuvis skaidrs, ka projekta sekmīgai pabeigšanai nepieciešams gan papildu laiks, gan papildu finansējums.

Lai attīrīšanas darbi neapstātos, Ministru kabinets pērnā gada oktobrī akceptēja papildu naudas piešķiršanu 11,6 miljonu latu apmērā.

Būvnieks apgalvo, ka VARAM tā arī nav noslēdzis jaunu līgumu ar darbu veicējiem, bet gluži pretēji – plāno to lauzt, tādējādi riskējot zaudēt gan piešķirto ES finansējumu, gan uzliekot uz valsts budžeta pleciem jau izdarītā apmaksu 14 miljonu eiro apmērā.

Ministrijas versija par projektu gan ir krasi pretēja. Gadu mijā Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) liedzis VARAM mainīt ar "Skonto būvi" jau noslēgto līgumu par gudrona dīķu sanāciju, portālam "Delfi" sacīja ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Barševksa. Tiesa gan, jau esošo līgumu ar būvniekiem ministrija arī negrasās lauzt, bet gan aicina turpināt darbu. Savukārt par tālāko rīcību jālemj valdībai, kuru ar situāciju informatīvā ziņojumā bija paredzēts iepazīstināt otrdien 21.janvārī, tomēr VARAM lūdza tā izskatīšanu atlikt uz nedēļu.

Valsts Vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova portālam "Delfi" uzsvēra, ka viena no projekta daļām, par ko slēgts līgums ar "Skonto būvi" bija arī sākotnējās izpētes un projektēšanas darbi, pēc kuru paveikšanas būvnieks varēja "celt pretenzijas pret pasūtītāju". Saskaņā ar Koļegovas sacīto, uzņēmumiem līdz šim ir izmaksāti aptuveni 10,5 miljoni eiro un arī jau paveikto darbu apjoms ir ievērojams - ir izbūvēti ceļi un cita infrastruktūra, tostarp gudrona pārveidošanai par kurināmo materiālu.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pirmdien uzdeva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājam ekonomikas ministram Danielam Pavļutam (RP) nekavējoties izvērtēt Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektā iesaistīto personu atbildību.

Ar premjera rezolūciju ir uzdots arī izvērtēt nepieciešamību veikt dienesta izmeklēšanu un pieņemt attiecīgus lēmumus. Ministru kabinets un Finanšu ministrija par paveikto ir jāinformē līdz šā gada 10.februārim. Dombrovskis arī lūdzis izvērtēt Valsts vides dienesta spēju un kapacitāti turpināt projekta īstenošanu un nepieciešamības gadījumā lemt par citu īstenotāju vai Valsts vides dienesta kapacitātes stiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!