Foto: F64
Afgāņu izcelsmes Latvijas pilsoņa Gulama Mohameda Gulami vārds visplašāko rezonansi ieguvis saistībā ar aizdomām par pretlikumīgo Vecrīgas viesnīcu pārņemšanu, iespējamo kukuļdošanu Rīgas apgabaltiesā, "pazudušo" vismaz desmit miljonus eiro vērto kokvilnas kravu, tomēr viņa darījumu partneri ir ne mazākas ievērības cienīgi - vairāki Latvijas miljonāru sarakstos atrodami vārdi un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā apsūdzēts Uzbekistānas pirmās lēdijas māsasdēls, liecina portāla "Delfi" pētījums.

Saskaņā ar publiskajos reģistros pieejamajiem datiem, par Gulami darbībām patlaban turpinās izmeklēšana vismaz divos kriminālprocesos - 2013.gada vasarā par krāpšanu, kas paveikta lielā apmērā vai organizētā grupā un ir saistīta ar Vecrīgas pieczvaigžņu viesnīcas "Royal Square Hotel", Kaļķu ielā 3a, pārņemšanu. Savukārt otrā - šī gada maijā sāktā - kriminālprocesā septembrī Gulams Mohameds Gulami un viņa dzīvesbiedre Valentīna Gulami atzīti par aizdomās turētajiem kriminālprocesā par svešas mantas piesavināšanos lielā apmērā un par viltotu dokumentu izgatavošanu un izmantošanu mantkārīgā nolūkā, proti, par vismaz desmit miljonus eiro vērtas Tadžikistānai paredzētas kokvilnas kravas pazušanu. "Delfi" jau aprakstīja gan tos Gulami ģimenes īpašumus, ko likumsargi arestējuši, gan tos, kas palikuši neskarti, jo pieder ārzonas uzņēmumiem vai Ronaldam Gulami.

Tomēr aiz afgāņu izcelsmes uzņēmēja pavīd kādu citu ietekmīgu uzņēmēju ēna - "Greis" īpašnieks un "Plus punkta" izputināšanā vainotais miljonārs Nikolajs Kočujevskis un viesnīcu attīstītājs un pārvaldītājs Vadims Muhins. Savukārt viens no Gulami apkrāptajiem biznesa partneriem - Uzbekistānas pilsoņa un šīs valsts prezidenta radinieka Akbara Abdulajeva - darbības Latvijas likumsargi jau divus gadus pārbauda saistībā ar aizdomām par naudas "atmazgāšanu".

Miljonārs pret miljonāru

Vecrīgas sirdī esošo viesnīcu Kaļķu ielā 3a, sākot ar 2001.gadu, attīstīja SIA "Skonto AL". Tā īpašnieks gan tolaik, gan tagad ir uzņēmējs Agris Latišs. Uzņēmējs vēlāk bankrotēja un zaudēja ne tikai viesnīcu, bet arī citus īpašumus. Viņa kopējos zaudējumus žurnāls "Nedēļa" aplēsa 3,5 miljonu latu apmērā.

Pavisam drīz sākās arī strīdi par iekārotās viesnīcas, kuras vārds tolaik bija "Rolands", īpašumtiesībām. 2004.gadā "Latvijas Krājbanka", kurā bija apķīlāta viesnīca, par diviem miljoniem latu pārdeva īpašumu jaundibinātam uzņēmumam SIA "Calculus", izraisot skaļus iepriekšējā īpašnieka protestus.

Abu pušu strīds 2004.gadā piesaistīja arī sabiedrības un preses uzmanību. Jaunais īpašnieks "Calculus" tolaik piederēja Kārlim Smiltniekam. To, ka "Skonto AL" jāpamet viesnīcas telpas, "Calculus" panāca tiesā un darbinieki no telpām tika izlikti ar tiesu izpildītāja palīdzību. Abu uzņēmumu savstarpējos strīdos cieta arī viesnīcas viesi - kad tai tika atslēgta elektrība, klientiem tika lūgts atrast citas naktsmājas.

Pavisam drīz - 2006.gadā - "Calculus" pārdeva viesnīcu par piektdaļu augstāku cenu - 2,6 miljoniem latu. Par jauno īpašnieku kļuva SIA "Greis" īpašnieks - Latvijas miljonāru sarakstos minētais Nikolajs Kočujevskis. Pēdējos gados viņš pazīstams saistībā ar bankrotējušo tirdzniecības ķēdi "Plus punkts". Dāņu investori, kas no Kočujevska iegādājās "Plus punktu" apsūdzēja iepriekšējo īpašnieku uzņēmuma ļaunprātīgā novešanā līdz maksātnespējai, mākslīgu parādsaistību radīšanā 3,5 miljonu latu apmērā.

Zaudējusi savu īpašumu - viesnīcu "Rolands"- "Skonto AL" pieteica maksātnespēju, bet tās maksātnespējas administrators Aigars Lūsis pret "Krājbanku" vērsās tiesā, uzskatot, ka viesnīca bija pārdota par teju miljonu latu zemāku cenu nekā tās tirgus vērtība. Proti, īpašumu "Latvijas Krājbaka" uzņēmumam "Calculus" pārdeva par 2 miljoniem latu, bet tā novērtējums pārsniedza 2,9 miljonus latu.

Augstākā tiesa 2012.gadā apmierināja "Skonto AL" prasību par 920 000 latu piedziņu no "Latvijas Krājbankas", tādējādi kompensējot viesnīcas "Rolands" pārdošanas cenas un tirgus vērtības atšķirību. Tiesa gan, "Latvijas Krājbanka" tolaik jau bija maksātnespējīga.

Tikai dažus mēnešus pēc tam, kad viesnīca "Rolands" nonāca Kočujevska "Greis" īpašumā, tā atkal mainīja piederību. Par tādu pašu cenu, kā to iegādājies, proti, par 2,6 miljoniem latu Kočujevskis ēku 2007.gadā pārdeva tikko paša dibinātajai SIA "555 Brand Hotel". Šis uzņēmums gan bija Kočujevska īpašums vien pāris nedēļas un 2007.gada jūlijā tika pārreģistrēts uz Valentīnas Gulami un Uzbekistānas pilsoņa Akbara Abdulajeva vārda. Katram līdz pat 2010.gadam piederēja pa 50% uzņēmuma kapitāldaļu. Vēlāk par īpašnieku kļuva Lielbritānijā reģistrēts uzņēmums, bet Gulami un biznesa partneri no Uzbekistānas sāka cīniņu par kontroli viesnīcā.

Gulami iespējamo saistību ar Kočujevski apstiprina arī tas, ka laikā, kad "555 Brand Hotel" piederēja Kočujevskim, firmas valdē strādājošais Jānis Kulbergs pārstāvējis Gulamu Mohamedu Gulami civillietās. Viņš arī bijis kādas citas firmas - "Milhouse Investment" dibinātājs. Vēl nesen šī kompānija piederēja Ronaldam Gulami, vēl pirms tam - G.M. Gulami, bet tagad - Uzbekistānas pilsonim.

Sūdzas valdībai

Pirms gada - 2013.gada oktobrī - jau minētais Abdulajevs kopā ar biznesa partneri Eljoru Junusovu Latvijas valdībai pieteica investīciju pretenziju, kurā apgalvoja, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohameds Gulami, ar viltotu dokumentu palīdzību panācis viesnīcu "Royal Square Hotel&Suites" un "Garden Palace Hotel" prettiesisku atņemšanu. Reiderisms īstenots, pārņemot kontroli viesnīcas pastarpinātajā īpašniecē - ārzonas kompānijā, proti, Lielbritānijas uzņēmumā "Brook Organisation L.P." Līdz 2012.gada nogalei šis ofšors bija SIA "555 Brand Hotel" jeb vērtīgas ēkas Kaļķu ielā 3a īpašnieks. Tūdaļ pēc kontroles maiņas ārzonas uzņēmumā par vienīgo "555 Brand Hotel" kapitāldaļu turētāju kļuva cits britu ofšors - "Upmax Trading Limited". Tikmēr pašu ēku "555 Brand Hotel" par pieciem miljoniem latu it kā pārdeva jaundibinātam uzņēmumam - SIA "Norde Finance Group", kuru dibinājis Sandris Inševs, bet drīz pēc tam par tās īpašnieci kļuva Ukrainas pilsone Nina Žurakovska, kas gan jau pēc dažām dienām īpašumtiesības nodeva Belizā reģistrētam uzņēmumam "NPS ImpEx Inc". Ap to laiku arī reģistrēta arī hipotēka, kurā aizdevuma devējs ir vēl kāds ārzemju uzņēmums - "Chatham Associates Inc".

Drīz pēc Uzbekistānas uzņēmēju pretenzijas nosūtīšanas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde viesnīcas ēkai noteikusi arestu, tādējādi izslēdzot tālāku īpašnieku maiņu, liecina ieraksts Zemesgrāmatā. Tāpat policija apķīlājusi arī viesnīcas operatora SIA "Garden Palace" kapitāldaļas. Arests saistīts ar 2013.gada jūnijā sāktu kriminālprocesu par krāpšanu, kas paveikta lielā apmērā vai organizētā grupā.

Tiesa gan, jau gadu iepriekš - īsi pēc viesnīcas pārņemšanas - nams Kaļķu ielā 3a un vēl citi īpašumi arestēti pavisam citā kriminālprocesā, kurā policijas uzmanību piesaistījusi konflikta pretējo pusi pārstāvoša uzņēmēja rīcība.

Vēl divi kriminālprocesi

Apkrāptie Uzbekistānas investori gan, sūdzoties Latvijas valdībai un medijiem, noklusējuši faktu, ka arī vismaz pret vienu no viņiem - Abdulajevu - jau 2012.gadā sākts kriminālprocess. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) uzskata, ka viņš, iespējams, iegādājoties nekustamo īpašumu Jūrmalā, Kāpu ielā 98, un Rīgā, Kuģu ielā 26, kā arī ieguldot 200 000 latu "Norvik Bankas" subordinētajā kapitālā, īstenojis noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Šī nauda iegūta Uzbekistānā paveiktu noziegumu rezultātā, liecina Uzņēmumu reģistrā iesniegtais Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas nolēmums.

ENAP šajā kriminālprocesā arestējis SIA "966 Freecom", jau iepriekš minētās "Norde Finance Group" kapitāldaļas, Vecrīgas viesnīcu "Royals Square Hotel", kā arī Abdulajeva īpašumus Jūrmalā un Rīgā.

"966 Freecom" ir viesnīcas "Garden Palace" ēkas īpašnieks Grēcinieku ielā 28. 2010.gadā šī savulaik Abdulajevam un Valentīnai Gulami uz pusēm piederošā kompānija ar iekārojamo īpašumu nonākusi Panamā reģistrētā uzņēmuma "Stralis Investment S.A." rokās. Šī ārzonas firma, kuras pilnvarotais pārstāvis līdz šī gada sākumam bija G.M.Gulami, uz šo īpašumu reģistrējis hipotēku 4,9 miljoniem latu vērtībā, tādējādi bez kompānijas ziņas liedzot to pārdot vai kā citādi rīkoties.

Interneta resursi liecina, ka Abdulajevam pieder viesnīcas vairākās Eiropas un Tuvo Austrumu valstīs. Uzbekistānas līdera Islama Kadirova sievas māsasdēls. 2012.gadā viņš, iespējams, arestēts, vēstīja Uzbekistānas opozīcijas prese. Viņš pat minēts kā viens no iespējamiem Karimova pēctečiem valsts vadītāja amatā, tomēr valstī viņš esot vairāk pazīstams kā plaša uzņēmējdarbības tīkla patiesais vadītājs un īpašnieks.

Tiesa gan, visskaļāk savas intereses publiskajā vidē aizstāvējis Uzbekistānas pilsonis kādreizējais "555 Brand Hotel" valdes loceklis Eljors Junusovs. Vēl šī gada septembrī raidījums "de facto", atgādinot par viesnīcas īpašnieku konfliktu, intervēja Junusova pārstāvi un viesnīcas līdzīpašnieku Uldi Skudru. Kā liecina "Lursoft" dati, Skudram pieder "966 Freecom" - tātad Vecrīgas viesnīcas "Garden Palace" - daļas 10 latu vērtībā, proti, 0,003% no šīs kompānijas. Tāpat Skudra ir šī uzņēmuma vienīgais valdes loceklis un prokūrists. Savukārt Uzņēmumu reģistrā iesniegtais kārtējais lēmums par kapitāldaļu arestu liecina, ka Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par Akbara Abdulajeva paraksta viltošanu dokumentos, ar kuriem no "966 Freecom" valdes locekļa amata atcelts Abdulajevs, amatos iecelts Skudra.

Viesnīcu impērija

Vēl kāds Latvijas nekustamo īpašumu nozarē zināms vārds manāms Gulami darījumos. 2008.gadā Strēlnieku laukuma malā esošo ēku Grēcinieku ielā 28 V.Gulami un Uzbekistānas uzņēmēju firmai "966 Freecom" pārdeva SIA "Homeland". Tobrīd uzņēmums piederēja Vjačeslavam Muhinam, bet 2008.gada nogalē par "Homeland" vienīgo īpašnieku kļuva Vadims Muhins, kas, spriežot pēc personas koda, varētu būt viņa dēls. Iespējams, īpašnieku maiņa saistīta ar to, ka ap 2010.gadu Vjačeslava Muhina vārds lielāko nekustamo īpašumu darījumu sarakstu vietā sāka parādīties lielāko nodokļu parādnieku topā, proti, viņa nodokļu parādam pārsniedzot divus miljonus latu.

Ronaldam Gulami pastarpināti piederošā viesnīcas ēka Vecrīgā, Teātra ielā 10, savulaik arī iegādāta no SIA "Homeland", liecina Zemesgrāmatas dati. Darījums noticis 2009.gada nogalē un līguma summa bija 3,45 miljoni latu.

Muhins ir arī Rīgas "Wellton" viesnīcu operatora īpašnieks. Viņa dibinātā "Kungu hotel" plāns Strēlnieku laukuma malā celt jaunu viesnīcu sabiedrībā izraisījis visai asu viedokļu sadursmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!